eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma

Elhunyt Orosz Pál, a Ferencváros örökös bajnoka

Hétfőn életének nyolcvanegyedik évében elhunyt Orosz Pál, a Ferencváros olimpiai bronzérmes, VVK-győztes futballistája, a klub örökös bajnoka.

Az egyesület - honlapjának beszámolója szerint - saját halottjának tekinti az egykori kiváló sportembert, temetéséről később értesíti a közvéleményt.

Orosz Pál 1952-ben lett a zöld-fehérek játékosa, 15 idényt töltött a csapatnál, amellyel ez idő alatt tízszer a dobogó valamelyik fokán végzett: kétszer bajnok, háromszor ezüstérmes, ötször pedig bronzérmes volt. Tagja volt az 1965-ben a döntőben a Juventust legyőzve Vásárvárosok Kupáját nyert alakulatnak.

A válogatottban ott volt az 1960-as római olimpián bronzérmes csapatban, négy évvel később pedig a tokiói játékokon diadalmaskodott együttesben ugyan kerettag volt, de mivel nem lépett pályára, így aranyérmet nem kapott.

A klub honlapja kiemeli, Orosz Pál rendkívüli játékintelligenciával rendelkező labdarúgó volt, akinek kivételes labdaérzéke és rúgótechnikája volt.

Játékos pályafutását követően a klub szakosztályvezetője volt, majd Marokkóban vállalt edzői munkát, az afrikai országban úgy emlékeznek rá, mint a helyi futball egyik legnagyobb megreformálójára. 1973-tól a Testnevelési Főiskola tudományos munkatársa, adjunktusa volt egészen 1986-ig, 1987-től a Sportjáték Tanszéken volt egyetemi docens, majd 1989-től tudományos munkatársként dolgozott.

Orosz Pál 1974-ben megkapta az FTC örökös bajnoka címet.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×