eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Porosenko: jogilag vasárnap nyílik lehetőség a parlament feloszlatására

Jogilag augusztus 24-én, épp Ukrajna függetlenné válásának évfordulóján nyílik lehetőség az ukrán parlament feloszlatására - közölte csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnök.

Az államfő hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közleményében Porosenko beszámolt arról, hogy a feloszlatás kérdésében még egyeztetéseket folytat a frakciókkal és a parlament vezetésével.

Hangsúlyozta, hogy döntését az ukrán nép akaratának rendeli alá. "A nép pedig a hatalom újrarendeződését akarja és átvilágítást" - szögezte le, hozzátéve, hogy szerint a választások megtartása "az átvilágítás legjobb formája".

Az elnök rámutatott arra, hogy a felmérések szerint az ukránok több mint 80 százaléka előre hozott parlamenti választásokat akar.

Az ukrán alkotmány szerint az államfő akkor oszlathatja fel a törvényhozást és írhat ki új választásokat, ha a kormánykoalíció felbomlása után harminc napon belül nem jön létre új kormánytöbbség a parlamentben.

Olekszandr Turcsinov házelnök július 24-én jelentette be a többségi koalíció felbomlását, amelyet az államfő mögött álló Ütés párt kezdeményezett, és amelyhez csatlakozott a nacionalista Szabadság párt is. Képviselőik szavai szerint azért, hogy így nyújtsanak lehetőséget az államfőnek a parlament feloszlatására és a rendkívüli választások kiírására. A koalíció felbomlását Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök pártja, a Haza pártszövetség nem támogatta.

A kormányfő benyújtotta lemondását, amelyet azonban a parlament nem támogatott, így továbbra is ő maradt a miniszterelnök. Az előre hozott parlamenti választások kérdése kis híján belpolitikai válságot okozott a háború sújtotta országban.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×