eur:
393.93
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Japán Nagydíj - Gyári csapatként először lehet bajnok a Mercedes

Gyári istállóként története első konstruktőri világbajnoki címét nyerheti a Formula-1-es Mercedes a vasárnapi Japán Nagydíjon, ehhez arra is szüksége van, hogy az egyéni vb-címért csatázó pilótái kettős győzelmet arassanak Szuzukában.

A stuttgarti autógyár 1954-ben és 1955-ben szerepelt először gyári csapatként az F1-ben, ebben a két évben a később öt vb-diadalig jutott argentin Juan-Manuel Fangio nyerte a pilóták pontversenyét, az istállók között azonban ezekben az esztendőkben még nem hirdettek bajnokot. A Mercedes F1-es visszatérésére aztán egészen 1994-ig kellett várni, a cég akkor motorszállítóként csatlakozott ismét az autósport elitkategóriájának mezőnyéhez. A stuttgarti gyár az 1998-ban konstruktőri bajnok McLarent is ellátta motorokkal, a brit istálló aztán 2007-ben is elsőként zárt a csapatok között, ám attól a diadaltól a kémbotrányként elhíresült csalási ügy miatt megfosztotta a nemzetközi szövetség (FIA). A Mercedes aztán az egyetlen, de akkor tökéletes szezont futó, 2009-ben bajnok Brawn motorszállító partnereként is nyert a konstruktőrök között, 2010-től pedig ismét gyári csapatként folytatta Forma-1-es szereplését.

Az idei szezon a Mercedes két pilótájának, az összetettben most az élen álló brit Lewis Hamiltonnak, és a mögötte második német Nico Rosbergnek a küzdelméről szól, s gyakorlatilag futamok óta bizonyos, hogy a stuttgarti istálló valamelyik versenyzője lesz a 2014-es egyéni győztes. Az eddigi 14 GP-n aratott 11 Mercedes-siker nyomán a német csapat tekintélyes előnyre tett szert a konstruktőrök pontversenyében, a vasárnapi szuzukai viadalon pedig akár már bajnok is lehet, ha Hamilton és Rosberg kettős győzelmet arat, a címvédő Red Bull istálló pilótái - a négyszeres vb-győztes, tavaly is első Sebastian Vettel, és Daniel Ricciardo - pedig nem szereznek két pontnál többet.

Erre ugyanakkor meglehetősen kicsi az esély, azon a három futamon ugyanis, amelyen nem a Mercedes versenyzői nyertek, épp az ausztrál Ricciardót intették le elsőként, s bár Vettelnek ez eddigi egyik leggyengébb teljes idénye az F1-ben, pontszerzései rendszeresek, három alkalommal pedig dobogóra is állt.

Az 5,8 kilométeres szuzukai aszfaltcsíkon a német Vettel pályafutása során már négyszer diadalmaskodott, Hamilton és Rosberg pedig még soha nem nyert az 53 körös viadalon.

Az eddigi idei versenyek alapján az ideális, száraz körülmények között egyértelmű a Mercedes fölénye, a meteorológusok ugyanakkor vasárnapra esőt jósolnak, ez pedig nagy mértékben befolyásolhatja a futam végkimenetelét. A Mercedes egyébként az idén hét alkalommal aratott kettős győzelmet, még háromra van szüksége ahhoz, hogy beállítsa a McLaren 1988-as csúcsát, az egy idény alatt elért 10 kettős sikert.

A Japán Nagydíj pénteki első szabadedzésén bemutatkozik az F1 történetének legfiatalabb pilótája, a holland Max Verstappen, aki jövő évi csapatának, a Toro Rossónak az autóját vezeti majd. A 17 éves tehetség 2015-ben a spanyol Jaime Alguersuari korrekordját döntheti meg, utóbbi a 2009-es Magyar Nagydíjon történt debütálásakor 19 éves volt.

Az időmérő edzés magyar idő szerint szombaton 7 órakor, a japán GP pedig vasárnap reggel 8 órakor kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×