eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A rotavírus-fertőzés végigsöpör a családon

Az őszi enyhe időjárás nemcsak az influenza, hanem a rotavírus terjedésének is kedvez. Az InfoRádiónak nyilatkozó orvosok szerint öt éves korára tíz gyerekből kilenc elkapja.

Magyarországon évente csaknem 5000-en fertőződnek meg a rotavírustól, a legveszélyeztetettebb a 6-24 hónapos korosztály - hangsúlyozta Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet vezetője.

"A rotavírus-fertőzés előbb-utóbb mindenkit utolér. Körülbelül öt éves korára tíz gyerekből 9-9,5 megbetegszik ebben, tehát 95 százalékos esélyünk van arra, hogy a gyermekünk ezt a fertőzést elkapja" - mutatott rá a szakember.

Ujhelyi Enikő, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház gyermekintenzív osztályának vezetője szerint a rotavírus nagyon megterhelő, olykor szövődményekkel is járó betegség, amely a kiszáradás miatt akár halált is okozhat.

"A rotavírus fertőzés nagyon korán jelentkezik, hiszen már csecsemő kortól, akár három hónapos kortól előfordul. Általában hányás, hasmenés, magas láz kíséri. Hatására nagyon súlyos folyadékhiány alakulhat ki a gyermekeknél. Ha a szülők még nem estek át ezen a fertőzésen, akkor ők is elkapják, általában úgy mondanám, hogy végigsöpör a rotavírus-fertőzés a családon" - fogalmazott az osztályvezető.

Ujhelyi Enikő arról is beszélt, hogy mely tünetek esetén kell azonnal orvoshoz vinni a gyereket.

"A szülőknek arra kell figyelni, hogy a gyermek mennyi folyadékot veszít. Ezt csecsemőknél a pelenkából, nagyobb gyermeknél a biliből látjuk. Azt kell mindig nézni, hogy a folyadékveszteség, illetve az, amit meg tudnak a gyermekkel itatni, arányban áll-e. Ha ez nem arányos és a gyermek sokkal több folyadékot veszít, mit amennyit meg tudunk itatni vele, akkor súlyos kiszáradás lép fel. Ha azt látjuk, hogy a kicsi viselkedése lényegesen eltér attól, ahogyan normálisan szokott, akkor gyanakodni kell és el kell vinni orvoshoz"- ajánlotta.

Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet vezetője kiemelte, hogy 5 éves korára szinte minden gyerek átesik a magas lázzal, hasmenéssel és kiszáradással járó nagyon veszélyes betegségen. Mészner Zsófia hozzátette: a védőoltást fél éves kor után nem lehet adni.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×