eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tiltakoznak a műkincseladások ellen a német múzeumok

Köztulajdonban lévő újabb műkincsek "elkótyavetyélése" ellen tiltakoznak németországi múzeumok, amelyek felemelték a szavukat akkor is, amikor New Yorkban több mint 100 millió euróért árvereztek el két Andy Warhol-szitanyomatot.

Több nagy észak-rajna-vesztfáliai múzeum közös nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy a milliárdos veszteségekbe belerokkant WestLB bank (Westdeutsche Landesbank) jogutódja, a Portigon AG a szanálás részeként eladja a bank 400 darabból álló műgyűjteményét, közte Picasso, Dalí és Beys alkotásait.

A részvénytársaság hallani sem akar arról, hogy esetleg kedvezményes áron kínálja megvételre a közgyűjteményeknek a közvetett tartományi tulajdonban lévő műkincseket, az adófizetők érdekeire hivatkozva ragaszkodik a piaci árakhoz, amelyeket viszont a múzeumok nem engedhetnek meg maguknak.

A Portigon felajánlotta, hogy az eladás előtt 1-2 évre kikölcsönözné a műveket a tartományi múzeumoknak, de ezek önérzetesen utasítják vissza, hogy a művek bemutatásával afféle katalizátorként felhajtsák a piaci árakat az értékesítés idejére, és cinikusnak nevezték azt az ajánlatot is, hogy piaci áron maguk vásárolják meg a műveket, hiszen még a kikölcsönzés költségeit is alig engedhetik meg maguknak.

Észak-Rajna-Vesztfáliában már hónapok óta borzolja a kedélyeket a közvetett köztulajdonban lévő műkincsek "elkótyavetyélésének" sorozata. Elsőként az Eon áramszolgáltató kért vissza a Kunstpalast múzeumtól és adott el árverésen egy értékes Jackson Pollock-művet, majd novemberben a Westspiel szerencsejáték-társaság árverezte el az aacheni kaszinó falát díszítő két Warhol-művet, hogy abból szanálják a csőd szélére került játékbarlangot. Nemrég a WDR rádió- és tévétársaság is bejelentette, hogy takarékosságból kénytelen megválni 600 darabos műgyűjteményétől.

A Portigon-kollekció valós értéke amúgy megállapíthatatlan, mert bár az alkotók neve ismert, a tulajdonos hétpecsétes titokként kezeli, hogy igazi remekművekről van-e szó vagy pedig csak kevésbé értékes rajzokról, vázlatokról. Mindenesetre a gyűjtemény részét képezi Pablo Picasso híres bika-litográfiasorozata, valamint művészeknek kölcsönadott három vonós hangszer, köztük két Stradivari-hegedű és egy 1860-as Joseph Rocca-cselló.

Az egyre sűrűbb műkincseladási tervek miatt Ute Schäfer tartományi kulturális miniszter február 5-re tanácskozást hívott össze politikusok, üzletemberek és kulturális szakemberek részvételével, hogy megvitassák, mi legyen a tartományi tulajdonban lévő műalkotások sorsa.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×