eur:
393.02
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Égető szükség volt a bérrendezésre a honvédségnél

A katonai életpálya-modell bérrendezési része már idén elkezdődik. A lakhatási támogatási rendszer kidolgozására az idei évben, az új biztosítási rendszer megalkotására pedig 2016 év végéig van lehetősége a Honvédségnek - mondta Benkő Tibor vezérezredes az InfoRádió Aréna című műsorában. Arról is beszélt, hogy egy elhúzódó emelt szintű terrorkészültség hosszú távon kihathat Franciaország nemzetközi katonai szerepvállalására.

Alapvetően nem a pénz miatt jelentkeztek az utóbbi években katonának a most szolgálatot teljesítők - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Benkő Tibor vezérezredes. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke emlékeztetett: több mint tíz éve nem volt béremelés a katonáknál, az idei bérrendezésre és az életpálya-modell bevezetésére tehát égető szükség volt.

"Jelenleg ezzel az illetményfejlesztéssel meg tudjuk célozni azokat a fiatalokat, akikre mi számítunk, akikre szükségünk van. Ugyanakkor az nagyon fontos, hogy ezt rendszeresen karban kell tartani".

Benkő Tibor hangsúlyozta: a júliustól induló bérfejlesztés megteremti az új életpálya lehetőségét, és megteremti a nagyjából 5000 fős létszámhiány feltöltésének lehetőségét is.

"Nem egyenlő bérelosztásról beszélünk. Nekünk az elmúlt 12 évben egy olyan bérrendszert kellett kialakítani, amely tele van rendkívül sok hibával, igazságtalansággal. Éppen ezért ahol a legnagyobb gondok vannak, oda kell a nagyobb bért biztosítani".

A vezérkari főnök ide sorolta az altiszti állományt, a szerződéses legénységi állományt és a pályakezdő tiszti állományt.

Benkő Tibor elmondta: nagyon sok katona anyagi megfontolásból vállal missziós feladatokat.

"Nem tudom ezt pénzben kifejezni, hogy most megéri vagy nem éri meg kimenni Afganisztánba. Megéri-e az a 2-2,5 millió forint, hogy bármikor életemet veszíthetem. Megéri-e, hogy otthagyom a családomat három gyerekkel, és három gyerekkel fog élni az özvegyem. Az illetményeket mindig úgy határozzuk meg külszolgálatokban, hogy melyik külszolgálat, melyik misszió milyen veszélyeztetettségi fokkal bír".

Benkő Tibor vezérezredes elmondta: az életpálya-modell fontos pillérei az illetmény-rendezés mellett a lakhatási támogatási rendszer idei kidolgozása és az új biztosítási rendszer 2016 év végéig történő kidolgozása.

Különleges jogrend esetére a Magyar Honvédségnek is minden helyzetre kidolgozott protokollja van - mondta franciaországi megemelt terrorkészültségi szintre reagálva a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

"A Magyar Honvédségnek is vannak különleges műveleti katonái, kötelékei, akik hasonló jellegű feladatra vannak kiképezve. Õk most békeidőszakban ezeket a feladatokat alapvetően kint, missziós területen hajtják végre".

Benkő Tibor hozzátette: a feladat jellege határozza meg, hogy ezek a katonák milyen mértékben vesznek részt ezekben a műveletekben. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke elmondta: belföldi műveletek esetén a NATO-t akkor kell értesíteni, ha ezek a műveletek kihatnak az ország nemzetközi szerepvállalására is.

"Komoly mozgósítást hajtottak végre Franciaországban, de ez nem hat ki, legalábbis rövid távon biztosan nem hat ki azokra a missziós szerepvállalásokra, amelyekben Franciaország szerepet vállal. Hosszú távon viszont, ha ezt a készültségi szintet fenn kell tartani, akkor ennek lehet kihatása más nemzetekre is, hiszen a missziós feladatok ellátásában, legyen ez NATO, legyen ez EU-, ENSZ-, EBESZ-misszió, akkor ott elképzelhető az, hogy nem tudja hosszú távon Franciaország fenntartani. De most jelenleg én ezt nem feltételezném".

Benkő Tibor vezérezredes hangsúlyozta: a Magyar Honvédség is gyakorolja a különleges jogrendben szükséges feladatait, hogy szükség esetén kiképzett és felkészült katonák álljanak az ország rendelkezésére.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×