eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bagdadban több pokolgép robbant, sok halott

Több helyszínen robbantások rázták meg az iraki fővárost, Bagdadot; a merényletekben legalább 19-en meghaltak, és további 36-an megsebesültek - közölték hétfőn iraki tisztségviselők.

A főváros legnagyobb síita negyedében, Szadrváros területén egy zsúfolt bazársoron történt a legtöbb halálos áldozattal járó robbantás. Tisztségviselők szerint a Habíbíja kerületben felrobbant pokolgép legalább kilenc halálos áldozatot szedett, és 22 embert megsebesített.

Bagdad Tarabja kerületének egyik zöldségpiacán ugyancsak robbantás végzett legalább hat emberrel, további tizennégyen megsebesültek. Az iraki rendőrség hétfőn arról számolt be, hogy Bagdad északnyugati részén, az iraki belügyminisztérium hírszerzési részlegének épülete közelében robbant fel egy pokolgép. A merényletben egy pár és két gyerekük vesztette életét.

Egészségügyi tisztségviselők megerősítették az áldozatok számát. A merényleteket egyelőre senki nem vállalta magára. Korábban az Iszlám Állam (IÁ) nevű szunnita szélsőséges csoport több robbantást elkövetett Bagdad síita negyedeiben.

Eközben az iraki hadsereg Szaddám Huszein egykori iraki diktátor szülővárosa, Tikrít külvárosánál hajtott végre csapatösszevonást. Katonai tisztségviselők korábban úgy nyilatkoztak, nem akarják elsietni a település ostromát, hogy minimálisra csökkenthessék veszteségeiket, és biztosíthassák a város infrastruktúrájának védelmét.

Haider al-Abádi iraki síita miniszterelnököt hétfőn szaúd-arábiai látogatásra hívta az iszlám szunnita ágához tartozó, ultrakonzervatív vahhábita arab királyság uralkodója, Szalmán bin Abdel-Azíz. A meghívás a két ország között évek óta fennálló feszült viszony enyhülését jelezheti.

Hétfőn a washingtoni Fehér Ház közzétette, hogy az iraki kormányfő április 14-én Barack Obama amerikai elnökkel egyeztet Washingtonban. A két vezető egyebek mellett az Iszlám Állam megsemmisítésére irányuló iraki törekvések amerikai támogatásáról tárgyal. Rijád és Bagdad ugyancsak az IÁ elleni küzdelem jegyében egyeztet majd.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×