eur:
388.61
usd:
360.86
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Rászoktak az e-cigarettára az amerikai fiatalok

Egy év alatt háromszorosára nőtt az elektromos cigaretta használata a tizenéves amerikai fiatalok körében, és tavaly első ízben meghaladta minden más dohányféle használatát - közölte az amerikai járványügyi központ, a CDC.

A CDC honlapján megjelent közlemény szerint 2014-ben 4,5 százalékról 13,4 százalékra, 660 ezerről kétmillióra nőtt azoknak a középiskolásoknak a száma, akik a megkérdezést megelőző egy hónapban legalább egyszer rágyújtottak e-cigarettára. A felső tagozatos általános iskolások körében 1,1 százalékról 3,9 százalékra, vagyis 120 ezerről 450 ezerre emelkedett az elektromos cigarettát használók száma.

Az e-cigarettára vonatkozó adatgyűjtés 2011-es kezdete óta első ízben a készülék használata meghaladta mindenféle egyéb dohánytermékét - közölte a járványügyi hivatal a 2014-es National Youth Tobacco Survey adataira támaszkodva.

A CDC szerint az elektromos cigaretta terjedése aggasztó, mert kitermelheti nikotinfüggők új nemzedékét, akik később áttérhetnek a hagyományos cigarettára.

A nikotin minden korban árt a fiataloknak, tartós károsodást okozhat az agy fejlődésében, függőséget okozhat és tartós dohányzáshoz vezethet - figyelmeztetett Tom Frieden, a CDC elnöke.

A két korosztályban, vagyis nagyjából a 10-18 évesek körében 4,6 millióra tehető a valamilyen dohányterméket használók száma az Egyesült Államokban, közülük 2,2 millióan legalább kétféle terméket használnak. A legnépszerűbb az elektromos cigaretta, ezt a vízipipa, a szivar, a füstmentes dohány és a pipa követi.

Az amerikai egészségügyi szakembereket meglepte, hogy majdnem kétszeresére, 5,2 százalékról 9,4 százalékra szökött fel a vízipipa használata, holott - hangsúlyozzák - az semmivel sem kevésbé ártalmas a hagyományos dohányzásnál, és egyáltalán nem jelenti a cigaretta biztonságosabb alternatíváját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×