eur:
393.38
usd:
368.13
bux:
66139.11
2024. április 24. szerda György

A világbajnoki cím ellenére válságban az olasz futball

Újabb bizonyság arra, hogy minden relatív! Mi, magyarok boldogak lennénk, ha egy teljes forduló alatt elérné az össz-nézőszám a húszezret, Olaszországban vészharangokat kongatnak amiatt, mert az egyes meccsek átlagnézőszáma nem éri el ezt a számot. A világbajnoki győzelem után!

Olasz elemzők szerint a visszaesés fő oka minden bizonnyal a Calciopoli, az olasz futballt alapjaiban megrázó botrány.

Az amiatt kapott büntetések hatással vannak a nézőszámra. A Juventus hiányzik az élvonalból, a Milan ugyan a Serie A tagja maradt, de a pontlevonások miatt elveszítette az esélyét a bajnoki címre, a Fiorentina vélhetően egészen a tavasz végéig a kiesés ellen harcol majd.

Az Olaszország legnagyobb példányszámú sportnapilapja, a La Gazzetta dello Sport által készített összeállítás szerint az eddigi fordulókban a Serie A mérkőzéseinek átlagnézőszáma húszezer alatt maradt, visszaesett a hetvenes években megélt mélypontra.

A regresszió nem magyarázható világjelenségekkel, hiszen Angliában és Spanyolországban, sőt Németországban folyamatosan emelkedik az érdekődés. Ma már mindhárom bajnokságban magasabb az átlagos nézőszám, mint Olaszországban.

Mindez egy olyan őszön, amelyen futball-láznak kellene hevítenie a az olasz szurkolókat. 1990-ben Németországban és 1998-ban Franciaországban jelentősen nőtt a stadionok látogatottsága a világbajnoki címnyerés után. Hasonlót tapasztaltak maguk az olaszok is 1982-ben. Igaz, akkor a Juventus is az első osztályban játszott.

A nézőszám drasztikus csökkenése hatással lehet a klubok gazdasági helyzetére is. Ha nem változik meg a tendencia, és általános jelenséggé válik a tömegek elfordulása a futballtól, mindez érezteti majd a hatását a szponzorációban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×