eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"A halál nem old meg semmit"

Az Európai Parlament plenáris ülésén is szóba került tegnap Orbán Viktor keddi kijelentése, miszerint napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.

"Én is olvastam ezeket a cikkeket, és reggel kezdeményeztem egy telefonbeszélgetést Orbán Viktor hivatalánál. Ennek eredményéről tájékoztatást adok majd" - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerda délelőtt az EP plenáris ülésén a múlt heti migrációval foglalkozó uniós csúcstalálkozójáról rendezett vitában, egy képviselői felszólalásra válaszul Orbán Viktornak a halálbüntetés napirenden tartásával kapcsolatos kijelentéséről. A vitában később az illetékes uniós biztos is megszólalt - mondta el az InfoRádiónak Fóris György a Bruxinfó elemzője.

"A válasz bizottsági részről az volt, a belügyi biztos felelt a kérdésre, hogy az európai vélemény az - ha valóban komolyan felmerülne és meg is történne a halálbüntetés visszaállítása, ez hivatalos politikai iránnyá válna -, hogy a halál nem old meg semmit. Egy dolgot látni kell, a halálbüntetés kizárása, jóllehet összefügg az Európai Unió alapszerződésével, de elsősorban az Európa Tanács alapokmányának része az, hogy a halálbüntetést a tagországok elvetik."

Szerda délután az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Nils Muiznieks közleményében rendkívüli aggodalmának adott hangot a magyarországi politikai közbeszédben szerinte tetten érhető "populista trend" miatt. Hozzátette: "a halálbüntetés visszaállításának ötlete összeegyeztethetetlen Magyarországnak az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségeivel és ellentétes azokkal az értékekkel, amelyeket Európa jelent."

Rétvári Bence a KDNP alelnöke a kisebbik kormánypárt véleményéről a Válasz.hu-nak azt mondta, a KDNP a keresztény elvek alapján következetesen védi az emberi életet, ezért elutasítja a halálbüntetés bevezetését. Rétvári Bence úgy fogalmazott "Hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést".

"Mi azt gondoljuk, hogy azokat az embereket, akik ilyen bűncselekmény elkövetésére hajlamosak, el kell szeparálni a társadalomtól. Vannak olyan országok, például az Egyesült Államok, ahol erre több államban is a halálbüntetés lehetősége is megvan. Mi azt gondoljuk, hogy a halálbüntetés elrettentő erővel bír" - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy sajtótájékoztatón.

Rogán Antal hozzátette, természetesen tisztában vannak az európai uniós elkötelezettségekkel, de ha Magyarország polgárai ezt fontosnak tartják, akkor van mód arra, hogy az EU fórumain is felvethesse egy uniós ország a jogszabályok megváltoztatásának lehetőségét, hiszen az Európai Unió demokrácia.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×