eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Előkerült egy rövidfilm az atomtámadás utáni Nagaszakiról

Tízperces színes rövidfilm került elő egy amerikai archívumból az atomtámadás után éledező Nagaszakiról 1946 májusából.

A filmre, amelyet valószínűleg az amerikai hadsereg készített, az Egyesült Államok marylandi Nemzeti Archívumában bukkantak rá japán kutatók - közölték Nagaszaki város illetékesei.

A felvételen a Nagaszaki Piac elnevezésű környék nyüzsgése látható, feltűnnek az atomrobbanás helyszínéhez közeli emlékhely mellett épült faházak. A képeken egy katolikus pap beszélget egy amerikai katonával a Szűz Mária-katedrális romjainál.

Egy másik filmrészleten, amely 1945. szeptember 28-én készült, egy lány ül kötéssel a fején a megperzselődött földön. A nagaszaki szakemberek szerint ugyanaz a lány lehet, akiről két éve egy fotót is találtak, erre utal, hogy a filmfelvétel és a kép nagyjából egyidejűleg készült.

Az archívumból egy másik fotó is előkerült, a fekete-fehér képen, amelyet feltehetően szintén az amerikai hadsereg készített 1945. szeptember 16-án, az augusztus 6-án ledobott amerikai atombomba becsapódásának környéke látható. A képen egy elszenesedett fa torzójáról egy üzenet lóg, amelyet valószínűleg a bombázás egy áldozata írhatott: egy nő neve és egy menedékhely címe olvasható rajta.

A nagaszaki illetékesek harmadszor kutatnak az Egyesült Államokban az atombomba ledobásának közelgő 70. évfordulójára készülve. A város eddig mintegy kétezer fotót és filmet gyűjtött össze.

Fukahori Jositosi, a bombázás 86 éves túlélője, aki maga is részt vett az archívumokban folytatott kutatásban, úgy fogalmazott, a most megtalált "színes film nagyon értékes, mivel a város feléledésének jeleit mutatja".

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×