eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Közös menekültügyi tervet és méltányos elosztást sürgetett Merkel és Hollande

Közös uniós menekültügyi terv- és szabályok kidolgozását sürgette, illetve a terhek méltányos elosztásának fontosságát hangsúlyozta Berlinben hétfőn a német kancellár és a francia elnök.

Európának késlekedés nélkül cselekednie kell, hogy kezelni tudja a Görögországban és a Nyugat-Balkánon kialakult, néhol kaotikus menekültügyi helyzetet - mondta Angela Merkel német kancellár, mielőtt Berlinben megbeszélést folytatott Francois Hollande francia elnökkel.

A két vezető politikus - később - közös sajtótájékoztatóján úgy vélte, az uniós országoknak mihamarabb közösen létre kell hozniuk az úgynevezett biztonságos származási országok listáját, amely alapján az innen érkezett embereket azonnal vissza lehet fordítani. Angela Merkel hozzátette, közös szabályokat kell kidolgozni az elutasított menedékkérők hazatoloncolásáról, azok esetében pedig, akik tartózkodási jogot szereznek az unióban, gondoskodni kell a méltányos tehermegosztásról. "Az idő fogytán, az uniós tagországoknak meg kell osztaniuk a szükséges lépések anyagi terheit is" - mondta a német kancellár.

"Ez egy olyan felelősség, amit nem lehet egyetlen országra hárítani. Ez egész Európa felelőssége, feladata. Tisztán látjuk az egyre növekvő feszültséget" - mondta a sajtótájékoztatón Francois Hollande francia államfő, hozzátéve, a menekülthullámmal rendkívüli helyzet állt elő, amely azonban tartós marad, éppen ezért, az uniós tagállamoknak össze kell hangolniuk tevékenységüket és közös migrációs politikát kell kidolgozniuk.

A francia elnök szerint csak egységes menekültügyi rendszerrel lehet fenntartani a határok szabad átjárhatóságát biztosító schengeni övezetet. Angela Merkel kritikát is megfogalmazott a sajtótájékoztatón, azt kérve az Európai Bizottságtól, gondoskodjon róla, hogy az összes uniós tagállam betartsa a menekültügyi előírásokat, amelyek a menedékkérők regisztrációjára, valamint elhelyezésük és egészségügyi ellátásuk minimális követelményeire vonatkoznak. Hozzátette, hogy Olaszországban és Görögországban még az idén ki kell alakítani azokat a menedékkérő-regisztrációs központokat, amelyek létrehozásáról a tagállami vezetők már megállapodtak.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×