eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ferenc pápa: terroristák is jöhetnek a menekültek között

Ferenc pápa szerint az Iszlám Állam terroristái is bejuthatnak Európába a menekültek és migránsok között. Olaszország különösen sebezhető, mivel a dzsihádisták pozíciókat építettek ki Líbiában - mondta. A libanoni kormány egyik minisztere hasonlóképpen nyilatkozott.

A több tízezer menekült között "beszivároghatnak" Európába az Iszlám Állam terroristái - mondta a kubai és amerikai körútra készülő Ferenc pápa.

Olaszország különösen veszélyben van, mivel az Iszlám Állam néhány száz kilométerre a partjaitól megjelent Líbia partvidékén.

A történelem során lefolyt tömeges migrációkhoz képest most más a biztonsági helyzet - mondta a pápa egy portugál rádiónak adott interjújában.

"Az igazság az, hogy mindössze 400 kilométerre a szicíliai partoktól, megjelent egy hihetetlenül kegyetlen terrorcsoport. Tehát igaz az, hogy fennáll a beszivárgás veszélye.

A libanoni oktatási miniszter is hasonló veszélyre hívott fel: azt mondta, olyan fiatal férfiak érkeztek országába, akik nem néznek úgy ki, mint az átlagos menekültek. Hozzátette azonban, hogy csak a "megérzéséről" beszélt, és nincsenek bizonyítékai.

Egyes európai politikusok és kommentátorok is többször figyelmeztettek arra, hogy dzsihádista terroristák vegyülhetnek a menekültek közé a Földközi-tengeren és az Égei-tengeren az EU felé tartó hajókon és csónakokon.

Több biztonsági elemző azonban úgy látja, hogy ennek kicsi az esélye.

Ezt azzal magyarázzák, hogy így is elég, nyugaton született szélsőséges él az európai országokban, akiket a terrorcsoportok mozgósítani tudnának, ha támadásokat akarnának indítani.

Az ezeket a nézeteket hangoztató szakértők szerint időigényes és veszélyes az embercsempészek által használt lélekvesztőkön Európába küldeni a radikálisokat.

Ferenc pápa ugyanakkor elismerte, hogy a menekültek és migránsok nagy száma miatt fennáll a lehetőség, hogy terroristák is bejussanak az unióba, és hogy a Vatikán is célpont lehet. Az Iszlám Állam egy propaganda videóban azzal fenyegetőzött, hogy kitűzi a Szent Péter Bazilikára a "Kalifátus" fekete zászlóját.

A pápa szerint a menekültek a "jéghegy csúcsát" jelentik, az elvándorlásnak mélyebb gyökerei vannak, például "a rossz és igazságtalan társadalmi-gazdasági rendszer".

A pápát megkérdezték arról is, hogy a hónap elején azt kérte: minden katolikus egyházközség fogadjon be menekültcsaládokat. "Amikor erről beszéltem, nem azt mondtam, hogy a paplakban szállásolják el őket, hanem azt, hogy találjanak helyet nekik az iskolákban van máshol. Vannak olyan kolostorok, amelyek szinte teljesen üresek" - mondta. Elismerte ugyanakkor, hogy nem lehet "leegyszerűsítő" megoldásokat keresni, amikor Európa magas munkanélküliségtől szenved.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×