eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

Ferenc pápa: az egyház mindenki számára példakép legyen

A papok legyenek jó pásztorok - ezt szorgalmazta egyháza tagjaitól Ferenc pápa a római kúria szentévi ünnepnapján hétfőn, amikor az egyházfő a bíborosoktól külön, a világi hívek között elvegyülve lépett be a Szent Péter-bazilikába.

Ferenc pápa a Vatikánban dolgozó egyháziaknak és világiaknak mutatott be misét a római kúria, a vatikánvárosi kormányzóság és a Szentszékkel kapcsolatos minden más egyházi intézmény jubileumi napján. Az irgalmasságnak szentelt szentévben tartott ünnepnapon Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az egyház tagjainak példaképnek kell lenniük mindenki számára.

Az egyházfő hozzátette, hogy a papoknak az egyházi hivatalokban is "pásztori magatartást" kell tanúsítani mindazok iránt, akikkel mindennap együtt dolgoznak. Az olasz sajtó elemzése szerint Ferenc pápa ezzel a vatikáni világi beosztottakkal szembeni esetleges "arroganciára" kívánt nemet mondani.

A Vatikánban dolgozó bíborosok, püspökök és papok, valamint a világiak - mintegy ötezer ember - a december 8-án megnyitott szent kapun keresztül léptek be a Szent Péter-bazilikába. A menetet a bíborosok és püspökök vezették, de Ferenc pápa kilépett soraikból és a Vatikán laikus dolgozói közé állt be, akik között a Vatikánban alkalmazott takarítók és munkások is voltak. Ferenc pápa nem közölte előre szándékát a biztonsági emberekkel sem, akik így hirtelen alkalmazkodtak az egyházfőhöz.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×