eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Avramopulosz: még jobban fel kell gyorsítani a menedékkérők áthelyezési folyamatát

Az utóbbi időben jelentős előrelépés történt a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezésében, a folyamatot azonban még jobban fel kell gyorsítani - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos Brüsszelben. A Fidesz szerint az Európai Bizottság továbbra is a kötelező betelepítési kvótákat erőlteti.

Az áthelyezési program végrehajtásáról közzétett friss bizottsági jelentés szerint a 160 ezer menekült áthelyezését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig 5651 embert helyeztek át: 4455-öt Görögországból, 1196-ot pedig Olaszországból.

"Újra felkérek minden tagállamot, hogy vegyen részt a folyamatban, küldjön szakértőket és fogadjon be annyi menedékkérőt, amennyit csak lehetséges, amilyen gyorsan csak lehetséges, mind Olasz- mind Görögországból" – fogalmazott Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos.

A politikus úgy látta, hogy a folyamat felgyorsulása is azt mutatja, hogy "igenis működhet a rendszer, ha megvan a határozott politikai akarat".

A bizottság tájékoztatásából kiderült, hogy négy tagállamba - Ausztriába, Dániába, Lengyelországba és Magyarországra - eddig egyetlen embert sem helyeztek át Olaszországból vagy Görögországból az erre szolgáló mechanizmus keretében.

Az Európai Bizottság az elismert menekültek harmadik országokból történő áttelepítése terén elért eredményekről is beszámolt. Mint írták, a korábban elfogadott mintegy 22 ezerből eddig 10 695 nemzetközi védelemre szoruló, lakóhelyét elhagyni kényszerült személyt telepítettek át uniós országokba Jordániából, Libanonból és Törökországból. Az Európai Unió és Ankara közötti migrációs megállapodás életbe lépése óta pedig 1614 szíriai menekültet helyeztek át Törökországból uniós országokba.

Brüsszel továbbra is a kötelező betelepítési kvótákat erőlteti - reagált Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján a migrációs ügyekért felelős uniós biztos szavaira.

"Ha Európa azt megelőzően fogad el bármilyen kvótát, különösen felső határ nélküli betelepítési kvótát, hogy egyértelműen visszanyerte volna azt a képességét, hogy a saját külső határait, a schengeni határokat meg tudja védeni, az olyan meghívólevelet jelent az indulásra várakozóknak, amihez képest a tavalyi invázió, a tavalyi bevándorlás mértéke az semmi nem volt."

A kormánypárti politikus szerint a magyar álláspont nem a migránsok ellen van, sőt humánusabb, mint sok nyugat-európai állam álláspontja. A magyar kormány ugyanis azt mondta: csak azokat szabad beengedni Európába, akiket valamelyik állam önkéntes kvóta alapján hajlandó befogadni. Magyarország azonban nem akar bevándorlókat befogadni - jelentette ki Gulyás Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×