eur:
393.28
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emlékére állított, Mementó Szmolenszkért elnevezésű emlékmű felavatásán Budafokon 2018. április 6-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Juncker kedden egyeztet Orbán Viktorral

Állam- és kormányfők, valamint vezető politikusok Európa-szerte gratuláltak Orbán Viktornak az újraválasztásához.

Németország

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez - mondta a német szövetségi kormány szóvivője. Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek. Németország és Magyarország "a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség" révén "szoros kapcsolatban" áll egymással, és Magyarország "megbízható partnerként számíthat Németországra" az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában - írta Angela Merkel.

A szóvivő hozzátette: "nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak", köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint "közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében".

A CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) is gratulál Orbán Viktornak a "nagyon magas" választási részvételi arány mellett elért "nagyon jelentős" győzelméhezHorst Seehofer pártelnök, német belügyminiszter jelezte, hogy örül Orbán Viktor újabb győzelmének.

Kiemelte, hogy a CSU és ő személyesen is mindig kitartott a magyar kormányfővel ápolt partneri kapcsolat mellett, és ez továbbra is így lesz. Mint mondta, Orbán Viktor a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás harcosai közé tartozott, és a lakosság többször világosan kifejezte a bizalmát iránta. Ennek a bizalomnak "nincs erősebb visszaigazolása, mint a siker a választóurnánál", és Orbán Viktor ismét nagy sikert ért el - húzta alá Horst Seehofer.

"Csak azt tudom tanácsolni az EU-nak, hogy próbáljon meg ésszerű kétoldalú kapcsolatot kialakítani tagállamaival, különösen a kisebbekkel, mint Magyarország" – tette hozzá.

A német szövetségi parlament legnagyobb ellenzéki pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD) több vezető politikusa is gratulált a magyar kormányfőnek.

Ausztria

Sebastian Kurz osztrák kancellár is gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek újraválasztásához. Ausztria fontos szomszédjának és gazdasági partnerének nevezte Magyarországot, emellett örömét fejezte ki, hogy folytathatja az együttműködést Orbán Viktorral.

Szerbia

A magyarországi választók újra igazi vezetőt választottak maguknak, aki bebizonyította, hogy a szorgalmas munka elkötelezettje, és eltökélt abban, hogy békés és gyümölcsöző jövőt teremtsen számukra - fogalmazott Aleksandar Vucic szerb államfő az Orbán Viktornak írt levelében, és egyben gratulált az országgyűlési választásokon elért eredményéhez.

Lengyelország

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marek Kuchcinski alsóházi elnök gratulált a Fidesz választási eredményéhez, Konrad Szymanski külügyminiszter-helyettes pedig a közép-európai emancipációs törekvések eredményének minősítette a Fidesz győzelemét.

Csehország

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke hétfő délelőtt a Twitter-oldalán csehül és magyarul is gratulált a magyar miniszterelnöknek a Fidesz választási győzelméhez. Az Orbán Viktor vezette Fidesz győzelmét Andrej Babis meggyőzőnek minősítette bejegyzésében, és leszögezte: szeretne az Európai Unió és a visegrádi csoport keretein belül, illetve kétoldalú szinten továbbra is együttműködni a magyar miniszterelnökkel.

Olaszország

Magyarország "szívvel és ésszel szavazott, nem törődve Brüsszel fenyegetéseivel és Soros milliárdjaival" - gratulált Orbán Viktor győzelméhez Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa Twitter-üzenetben. Salvini jó munkát kívánt Orbán Viktornak, és reményét fejezte ki, hogy a magyar kormányfővel hamarosan olasz miniszterelnökként tud találkozni. Salvini arra utalt, hogy az általa vezetett jobbközép koalíció kapta a legtöbb szavazatot a márciusi olasz választásokon, és jelenleg kormányalakítási tárgyalásokat vezet.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Twitter-üzenetében azt írta, a magyar patrióták Orbán Viktor győzelmét ünneplik. "Identitásvédelem, harc a kényszerített iszlamizáció ellen, szembeszállás a pénzügyi spekulációval és a globalizmussal: ezt a modellt akarják az Olasz Testvérek is követni Olaszországban" - írta Giorgia Meloni. Bejegyzését azzal a fényképpel kísérte, amely Orbán Viktorral készült Giorgia Meloni február végi látogatásakor Budapesten az olasz választási kampány idején.

Izrael

Telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újraválasztásához - jelentette az izraeli sajtó. A beszélgetés során Netanjahu már a közeljövőben megtartandó izraeli látogatásra invitálta a magyar kormányfőt.

Franciaország

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke a Twitter-oldalán gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz választási győzelméhez. A francia politikus üdvözölte, hogy Magyarország nemet mondott az Európai Unió bevándorlási politikájára.

Hollandia

Geert Wilders, a holland jobboldali Szabadságpárt vezetője is a Twitteren gratulált Orbán Viktornak.

"Gratulálok Orbán Viktornak a kiváló eredményhez. Nagyon megérdemelt győzelem!" - írta a közösségi oldalon Wilders, aki iszlámellenességéről vált ismertté Európa-szerte. A jobboldali holland politikus felesége egyébként magyar. Geert Wilders januárban járt is Magyarországon, és találkozott is Orbán Viktorral.

Európai Unió

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden telefonbeszélgetést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel fontos, közérdekű és aktuális ügyekről - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője. Mint elmondta, az uniós bizottság várakozással tekint az újraválasztott magyar kormánnyal való együttműködésre az elkövetkezendőkben jelentkező, számos közös kihívás megoldásán. Juncker hétfőn levélben is gratulál a Fidesz sikerének.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn levélben gratulált Orbán Viktornak a Fidesz választási győzelméhez. Levelében Tusk hangsúlyozta: bízik benne, hogy Orbán a következő miniszterelnöki ciklusában "konstruktív szerepet fog játszani az Európai Unió egységének fenntartásában". Az uniós állam- illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke leszögezte, hogy várakozással tekint a közös munkára.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője hétfőn gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz egyértelmű választási győzelméhez. A Fideszt is a soraiban tudó EPP képviselőcsoportját vezető német politikus Twitter-üzenetében leszögezte, hogy "várakozással tekint a további együttműködés elé, hogy közös megoldásokat dolgozzanak ki az Európa előtt álló kihívásokra".

Othmar Karas osztrák néppárti politikus ugyanakkor indokolatlannak nevezte az eredményt, mely véleménye szerint nem igazolja a magyar kormánypárt politikáját, a kampány nyelvezetét, az antiszemitizmust, a korrupciót és a nacionalizmust.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője azon véleményének adott hangot, hogy az EPP legitimálta Orbán Viktor "visszataszító kampányát, támadását a jogállamiság ellen és kísérletét egy tekintélyuralmi rendszer kiépítésére" azzal, hogy Weber anélkül gratulált a miniszterelnöknek, hogy "felszólította volna az európai alapértékek tiszteletben tartására".

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Orbán Viktor győzni tudott az "idegengyűlölő, Európa-ellenes" politikájával.

Josef Weidenholzer, az EP szociáldemokrata frakciójának alelnöke szerint az Európai Néppártnak lépnie kellene, és meg kellene fontolnia a magyar néppárti képviselők kizárását annak érdekében, hogy ne folytatódjon a demokratikus értékek csorbulása Magyarországon.

Az EP zöldpárti frakciója hangsúlyozta: szomorú nap ez Európa számára, azonban "nem szabad elfelejteni, hogy az Orbán-kormány elhallgattatta az ellenzéki médiát, pártközeli emberekkel töltött fel számos kulcsfontosságú pozíciót az intézményekben és álhíreken alapuló agresszív kampányt folytatott, miközben a korrupció egyre csak nő Magyarországon".

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×