eur:
394.97
usd:
371.83
bux:
66213.94
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Matrózhiány miatt nem jár a tököli komp már másfél hónapja

Ebben a szakmában is nagy feszültséget okot külföldi bérek elszívó hatása, a Balatonnál is küzdenek a kihívással.

Másfél hónapja nem jár a Százhalombatta és Tököl között a dunai komp - mindkét oldali lehajtónál tábla hirdeti, hogy matrózhiány miatt szünetel a szolgáltatás - számolt be az esetről a Népszava. A cég élére amúgy a nyár elején került új tulajdonos, aki a lapnak csak annyit mondott, hogy várhatóan a hónap végén indul újra a Dunát menetrend szerint óránként átszelő, alkalmanként hat személyautót és több tucat embert szállító hajó.

A lap több, vízijárművet üzemeltető céget is megkérdezett arról, mennyire jellemzi a szakmát itthon a matrózhiány. A kapott válaszok alapján a helyzet nem rózsás, és kiderült, nemcsak a matróz kevés, hanem akadozik a hajóvezető-utánpótlás is. Különösen igaz ez ott, ahol idényhez kötött a hajósok munkája, így például a Balatonon.

A Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt.-nél komoly kihívást jelent, hogy a nyári félévben megfelelő alkalmazottakat találjanak. A Bahart jelenleg száz hajóst foglalkoztat, eddig még egy jármű sem rekedt a kikötőben a hajóvezetők, a gépészek vagy a matrózok hiánya miatt, ám a cég szívesen felvenne még néhány hajóst - közölte a sajtóreferensük. Egy hajókirándulásokat szervező cég szerint náluk a sok külföldi vendég miatt idegen nyelvet beszélő hajósra volna szükség, ami szintén nagy kihívás elé állítja őket.

Matrózokat egy fővárosi szakgimnáziumban képeznek, emellett több cég is rendszeresen indít 40-60 órás – 60-100 ezer forintba kerülő – tanfolyamot a leendő csíkos pólósoknak. Az úszni tudó, nagykorú jelentkezők el kell sajátítsák a vízi közlekedés, az evezés, a csomókötés, a hajókarbantartás, az életmentés, valamint a tűz- és balesetvédelem alapvető szakmai fogásait. A kurzusokat indító vállalkozások szerint egyébként azért kevés a matróz és a hajóvezető a honi vizeken, mert elcsábítják a külföldi cégek a magyar szakembereket. Ezt a véleményt nem vitatják a hajózással foglalkozó hazai cégek vezetői sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×