eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egyre tehetetlenebbek vagyunk a vírusokkal szemben

Az orvosok ma lényegében tehetetlenek a vírusokkal és a baktériumokkal szemben, mert a víruskutatások az utóbbi öt-nyolc évben nem hoztak áttörést, a baktériumok pedig kettő-négy éven belül ellenállóak lesznek az újonnan kifejlesztett antibiotikumokkal szemben. Ezért a legfontosabb az elővigyázatosság és a megelőzés, illetve, hogy az orvosok egy alapfertőzésre ne rögtön a legújabb antibiotikumot írják fel - mondta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja.

Az utóbbi öt-nyolc évben alig lépett előre a tudomány a vírusok elleni védekezésben, a néhány esztendővel ezelőtti SARS-, valamint a madárinfluenza-járvány azt jelzi, hogy válságos helyzetet is okozhat az, ha egy-egy vírus mutációja megfertőzi az embereket - mondta az InfoRádiónak Horváth Ildikó.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja közölte: amikor felbukkant a SARS, az egész világ hónapokon át tehetetlen volt vele szemben. A fertőzés olyan tüdőgyulladást okozott, amely nagyon gyorsan végzett azokkal, akik elkapták, az egyetlen módszer, amellyel hatékonyan lehetett védekezni ellene, az izoláció volt.

Világméretűvé válhatnak a járványok

Csupán néhány hónap kellett ahhoz, hogy a SARS megjelenjen Kanadában és az Egyesült Államokban, mivel a mobilitás olyan mértékű a Földön, hogy rendkívül gyorsan elterjed egy nagyon kis, lokálisnak tűnő járvány is - tette hozzá Horváth Ildikó.

Bakteriális fertőzések ellen sokféle gyógyszer van, a probléma azonban az, hogy az újonnan felfedezetteket rendkívül hamar elkezdik használni az orvosok az alapesetekben is.

"Kiismerik" a baktériumok a gyógyszereket

"Ezek a baktériumok nagyon hamar kiismerik az új gyógyszert, és két-három-négy év után jelentős mértékű rezisztencia, ellenállóképesség alakul ki bennük" - mondta a szakértő.

A legtöbb szakmai ajánlás éppen ezért azt fogalmazza meg, hogy egyszerű alapesetekben az orvosok igyekezzenek a hagyományos, jól bevált készítményeket és ne a legújabb, legdivatosabb szereket felírni, egyszerűen azért, hogy legyen mit adni az intenzív osztályon fekvő betegeknek - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja.

Gyakran előfordul ugyanis, hogy a súlyos betegek multirezisztens, a gyógyszeres kezelésnek ellenálló baktériumokat hordoznak - fűzte hozzá Horváth Ildikó.Kelet felől támad az ellenálló TBC

Már az Egészségügyi Világszervezet is felfigyelt arra, hogy a volt szovjet utódállamokban sokkal gyakrabban fordul elő a gyógyszereknek ellenálló TBC-baktérium - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja.

A Magyarországgal határos Ukrajnában és Romániában igazoltan magasabb az ilyen baktériumok előfordulása, ezért már z Európai Unió is a legmagasabb szinten foglalkozik azzal, hogy milyen módszerrel lehetne megakadályozni a tüdőbaj átterjedését - tette hozzá Horváth Ildikó.

Az első vonalbeli gyógyszerek nem hatásosak az ilyen jellegű megbetegedés ellen, a második vonalas készítményeket pedig kevésbé támogatja az egészségbiztosító, emellett a pácienseket is nehéz rávenni arra, hogy saját zsebükből fizessék meg a gyógyszereket - mondta a szakértő.

Horváth Ildikó közölte: fontos, hogy a TBC-ről ne feledkezzünk meg, mivel annak terjedését nem sikerült teljesen megállítani.

A szervátültetettek és a HIV-fertőzöttek is veszélyeztetettek

Magyarországon is egyre többen esnek át szervátültetésen, ők évekig, évtizedekig szedik a kilökődést megakadályozó gyógyszereket, amelyek azonban rontják az immunrendszer védekezőképességét, náluk ezért gyakoribb, hogy TBC-sek lesznek - mondta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja.

Az immunvédekezés gyengülése miatt a HIV-fertőzötteket és az AIDS-es betegeket és a biológiai kezelésben részesülőket is jobban veszélyezteti a TBC - fűzte hozzá Horváth Ildikó.

A szakértő közölte: a rossz szociális helyzetű, hajléktalan, munkanélküli emberek azok, akik erősebben ki vannak téve a TBC-fertőzésnek, ettől függetlenül a jó körülmények között élők, jól működő immunrendszerűek is megkaphatják.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×