eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Edzés után jobb a sör a víznél

Csak orvosi tanácsot követnek azok a férfiak, akik focizás vagy tenisz után a kocsmában kötnek ki. Kiderült ugyanis, hogy edzés után sokkal gyorsabban lehet pótolni a vízveszteséget sörrel, mint vízzel.

A Granadai Egyetem orvosi karának kutatói szerint cukor, a só és a buborék segít abban, hogy a szervezet gyorsabban pótolja a veszteséget. Ezt több hónapos kutatás eredményeként állapították meg, amelynek során 25 egyetemistát vizsgáltak.

A kísérleti alanyokat arra kérték, hogy addig fussanak 40 fokos hőségben a futópadon, amíg bírnak. Amikor feladták, a kutatók megmérték, mennyire száradt ki a szervezetük, valamint azt is, mennyire képesek koncentrálni, és milyenek a motorikus képességeik.

Ezután a csoportot két részre osztották: volt, aki két korsó világos sört kapott, míg a többiek vizet - ebből viszont annyit, amennyi beléjük fért.

Azok, akik sört ittak, valamivel gyorsabban pótolták a veszteséget - számolt be a kísérlet eredményéről Manuel Garzon professzor, aki azonban azt tanácsolja a testmozgást végzőknek, hogy csak módjával fogyasszanak sört: férfiaknak napi 500, nőknek 250 millilitert javasol.

Testmozgás közben egy átlagos felnőtt egy liter vizet izzad ki. Ha nem pótolja az elveszített mennyiséget, fáradtság, fejfájás és szédülés léphet fel.

A kutatással kapcsolatban a "Kampány az igazi sörért" szóvivője emlékeztetett: eddig is ismert volt, hogy a mérsékelt sörfogyasztás jót tesz az egészségnek, hiszen csökkenti a szívbetegség, a demencia, a cukorbetegség és a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét. A sör összetevői - az árpamaláta, a komló és az élesztő - ráadásul gazdagok vitaminban és ásványi anyagokban is - tette hozzá a szóvivő.

A Bath-i Egyetem szakértője a spanyol vizsgálat ellenére úgy véli, jobb, ha valaki sportitalt fogyaszt edzés után alkohol helyett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×