eur:
392.7
usd:
365.88
bux:
66790.65
2024. április 26. péntek Ervin

Eswatiniben mozgósították a hadsereget a diáktüntetések megfékezésére

Most nincs feldühüdött tömeg és boltfosztogatás, van viszont egy hónapja tartó diákbojkott, ami miatt az iskolákba vezényelték a katonákat.

Mozgósították a hadsereget és a rendőrséget Eswatiniben, az egykori Szváziföldön a több hete tartó diáktüntetések megfékezésére, melyeken a fiatalok politikai reformokat követelnek.

Afrika utolsó abszolút monarchiájában a diákok és a középiskolások egy hónapja bojkottálják az órákat és békésen tiltakoznak. Fő követelésük két, korábban őrizetbe vett, demokráciapárti tiltakozó szabadon bocsátása, emellett jobb iskolai körülményeket és ingyenes oktatást követelnek.

Lucky Lukhele, a Swaziland Solidarity Network nevű demokráciapárti ernyőszervezet szóvivője az AFP francia hírügynökségnek arról beszélt, hogy a kormány a katonák kivezénylésével meg akarja félemlíteni a diákokat, de ez eddig nem járt sikerrel. Beszámolt arról is, hogy hétfőn 17 diákot őrizetbe vettek, köztük egy hétéves gyereket is.

"A hadsereg nem a nép ellensége, és a katonák iskolákba vezénylése nem jelenti azt, hogy háború van, pusztán a többi rendfenntartó szervezetet támogatják" - magyarázta Tengetile Khumalo, a hadsereg szóvivője.

Mduduzi Gina, az eswatini szakszervezeti szövetség főtitkára szerint a diákok politikai változásokat akarnak, és a rendőrség és a hadsereg mozgósítása csak elmérgesíti a helyzetet.

Júniusban civil szervezetek és az ellenzék tiltakozást szerveztek, melyek végén a feldühödött tömeg boltokat fosztott ki és a III. Mswati király több birtokát is megrongálta. A rendőrökkel történt összecsapásokban 27 ember halt meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×