eur:
395.08
usd:
370.9
bux:
65135.27
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Energiaárak: 2022 első negyedéve "nagyon brutális lesz"

A közepes vállalatok 20-30 százalékának részleges leállására számít az energiaár-robbanás miatt Nagy Zoltán, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke.

Termelése visszafogására kényszerülhet több olyan cég, amelynek nagy az energiaigénye, mert az áram és a földgáz árának növekedése súlyosan megterheli a vállalatok költségeit – mondta az InfoRádiónak az Ipari Energiafogyasztók Fóruma elnöke, Nagy Zoltán.

"Drasztikus energiaár-robbanás volt Európában, a villamos energia ára két és félszeresére, a földgáz ára közel négyszeresére nőtt. Főleg az energiaintenzív vállalatoknál, amelyeknél a termelési költségben akár 20-40 százalékosan jelentkezik a villamos energia ára, nagyon komoly gondok fognak fellépni, elsősorban a jövő év elejétől" – mondta, és hozzátette, a gázt használók "haladékot kapnak", legalább is azok, akik az októberben kezdődött gázév előtt vásároltak gázt, ám nekik is jövő októbertől már csak a magas áron hozzáférhető ez az energiaforrás.

Magas energiaintenzitású ágazatokat is felsorolt:

  • alumíniumipar
  • kohászat
  • acélgyártás
  • cementgyártás
  • vegyipari termékek előállítása
  • üvegipar
  • papíripar

Úgy látja, termeléscsökkentés vagy -korrekció jön, elképzelhetőnek tartja, hogy ahol nincsenek tartalékok, ott részleges vagy teljes leállás jöhet.

"A középvállalatok 20-30 százalékára becsülöm azt az arányt, amelyeknél komoly pénzügyi gondok állnak elő, de az energiaárak valamikor a jövő év derekán konszolidálódhatnak, még ha nem is térhetnek vissza a régi szintre, az első negyedév nagyon brutális lesz" – fogalmazott Nagy Zoltán.

A probléma nem magyar sajátosság, de a lengyelek és a csehek is – mint rámutatott – az energiaintenzív ágazatok köré védőhálót szőttek. Hogy lehet-e gyors megoldás, arra azt felelte: az ipari fogyasztók fizetik a megújuló támogatási rendszert, ennek a költsége 2020-ban 82 milliárd forint volt, idén 32 milliárd halmozódott fel, és idén is majdnem ennyi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×