eur:
389.22
usd:
362.02
bux:
68514.47
2024. május 8. szerda Mihály

"Gyurcsány Ferenc defenzívába került reformprogramjával"

A magyar miniszterelnök szorongatott helyzetben címmel közölt szerdán írást a magyarországi belpolitikai helyzetről a Der Standard című osztrák újság. A liberális napilap felvezetőjében megállapította, hogy a csökkenő népszerűségi mutatók, a szakszervezek munkabeszüntetési tervei és a szocialista párton belüli ellenállás jelzi: Gyurcsány Ferenc kormányfő defenzívába került reformprogramjával.

Amikor csütörtökön közös tanácskozásra összeül az osztrák és a magyar kormány, Gyurcsány vendéglátó miniszterelnökként viszonylag kellemesen érezheti majd magát. Azok a problémák ugyanis, amelyek az utóbbi időkben megterhelték a két szomszéd viszonyát, mint például a MOL átvételét célzó OMV-kísérlet és az osztrák oldalon okozott Rába-habzás, eltörpülnek amellett a nyomás mellett, amely a reformorientált kormányfőre országában nehezedik - mutatott rá az újság tudósítója, aki szerint Magyarországon rossz a hangulat, a szocialista-liberális koalíció által útnak indított reform- és takarékossági program nyomasztóan hat a gazdaságra és a fogyasztásra.

A szerző felhívta a figyelmet arra, hogy jóllehet a "hazugságbeszéd" kiváltotta, szélsőjobboldali erőszakos tiltakozások időközben alábbhagytak, Orbán Viktor ellenzéki vezető, aki egymást követő két választási veresége után tavaly ősztől többé-kevésbé szolidaritást vállalt a zavargásokat kirobbantó mozgalommal, most népszavazás kezdeményezésével akarja célba venni Gyurcsány kabinetjének reformtervét.

"Nyomás alatt lévő kuktafazék"

Az egészségbiztosítás régóta esedékes átalakításának megtorpedózását akarja elérni a szakszervezetek egy része is: a Liga szövetség december 17-re, tehát arra a napra, amikor a parlament szocialista-liberális többségének döntenie kell az egészségügyi reformról, meghatározatlan idejű általános munkabeszüntetést hirdetett.

A liberális lap egy nyomás alatt lévő kuktafazékhoz hasonlította az MSZP helyzetét. Bár senkinek sincs alternatív elképzelése, szorgalmasan fűrészelgetik a kormányfő-pártvezető székének lábát. A cikk a számba jövő "ellenfelek" között említette Szili Katalint.

A kisebbik koalíciós partner, a SZDSZ ezzel szemben a kormányszövetség felrúgásával fenyeget, amennyiben a szocialista párti képviselők, amint azt kilátásba helyezték, módosító indítványaikkal a felismerhetetlenségig felvizeznék az egészségügy reformtervét, amely azt célozza, hogy a "tőke csipetnyi logikájával" lábra állítsák a drága és gyengélkedő rendszert - húzta alá Der Standard.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×