eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
The hearse carrying the coffin of Queen Elizabeth II, draped with the Royal Standard of Scotland, leaving Balmoral as it begins its journey to Edinburgh. Picture date: Sunday September 11, 2022. (Photo by Owen Humphreys/PA Images/Getty Images)
Nyitókép: Owen Humphreys - PA Images/Getty Images

II. Erzsébet temetése: a vendégek meglepően szigorú szabályokkal szembesülnek

A temetésre érkező államfőket arra biztatják, kis delegációval, lehetőleg menetrend szerinti repülőjáratokkal érkezzenek.

Logisztikai nehézségek garmadáját jelenti II. Erzsébet szeptember 19.-i temetése: a The Guardian is látta azt a dokumentumot, amelyben kéréseiket sorolják az esemény szervezői. A külföldről érkező államfőket arra kérik, hogy az apátsághoz ne külön autókkal, hanem közös buszokkal érkezzenek, Londont pedig menetrend szerinti járatokkal közelítsék meg, ne magángépekkel. A temetés helyszínére senki sem repülhet helikopterrel.

Ezek kérések gondot okozhatnak például Joe Biden amerikai elnök számára, aki már jelezte, hogy részt vesz a temetésen. Viszont az az USA elnöke mindenhova jelentős biztonsági személyzettel utazik és a városon belüli közlekedésre többnyire a saját páncélozott autóját használja.

A menetrend szerinti járatokat ajánlják

A dokumentumból kiderül, hogy a szervezők a lehető legkisebb delegációt kérik a temetésre érkezőktől: ideális esetben ez a meghívottra és házastársára szűkülne elképzeléseik szerint. Egyben sajnálkozva jegyzik meg azt is, hogy helyszűke miatt mások fogadására nincsen lehetőségük. Ráadásul ezzel csökkenteni lehet a reptérek forgalmát és a brit fővárosra leselkedő közlekedési káoszt.

Azt kérik, mindenki egy nappal a temetés előtt érkezzen Londonba.

Hozzáteszik, a Heathrow repülőtér jelenleg nem fogad magángépeket, így azoknak, akik nem tudnak menetrend szerinti járattal utazni, más London környéki légikikötőt kell választaniuk.

Várhatóan nagy lesz a dugó, ezért autózni sem lehet

Arról is írtak, hogy a világ vezetői számára, egy londoni helyszínről külön buszokat indítanak a temetés helyszínére, mert a brit főváros utcáin hatalmasra duzzadhat a forgalmat.

Saját autóban nem érkezhetnek az apátsághoz.

Az útmutató szerint a látogató vezetők rövid videó üzeneteket rögzíthetnek, miközben aláírják a részvétnyilvánításokat, de a helyszínen nem lesz sem súgógép, sem pedig sminkelési lehetőség. James Cleverly külügyminiszter közvetlenül a temetés befejezése után, a Westminster apátság közelében fogadást ad részt vevő valamennyi nemzetközi látogató számára.

A felravatalozott királynő látogatásának szabályai is szigorúak

A temetést megelőzően a királynőt nyilvánosan felravatalozzák a Westminster Hallban: szeptember 14-18. a nap huszonnégy órájában róhatják le kegyeletüket a gyászoló britek a koporsó előtt. Azokat, akik meg szeretnék ezt tenni, arra figyelmeztetik, órákon át kell majd sorban állniuk, talán éjjel is, arra nem lesz lehetőség, hogy leüljenek, a sor pedig folyamatosan, de lassan halad majd. Várhatók útlezárások és a tömegközlekedésben késések.

Mindenki csak egy kis táskát vihet magával, az épületbe való belépéskor pedig reptéri stílusú ellenőrzésen kell mindenkinek átesnie.

Az épületben csendes viselkedést és illendő ruházatot kérnek, melyen nem szerepelhetnek offenzív vagy politikai szlogenek.

A mobiltelefonokat ki kell kapcsolni vagy le kell halkítani, képeket és videókat pedig nem lehet benn készíteni.

Az embereket arra kérik, vigyenek magukkal időjárásnak megfelelő ruhát, ételt és italt a sorban állás idejére, alapvető gyógyszereket, illetve a telefonok töltésére alkalmas mobil eszközt. Kést, fegyvert, virágot, nem összecsukható kerekes széket, kempingeszközöket, hálózsákot, tűzveszélyes és robbanásveszélyes tárgyakat ugyanakkor nem szeretnének látni.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×