eur:
393.84
usd:
369.05
bux:
65814.5
2024. április 23. kedd Béla
Az olasz parti őrség Diciotti hajója mellett rendőrök a dél-olaszországi Reggio Calabria kikötőjében 2023. március 11-én, miután a hajó kimentett 584, Európába igyekvő illegális bevándorlót a viharos tengerből.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Marco Costantino

Elképesztően sok életet mentett meg ma az olasz parti őrség

Több mint 1300 migránst mentett ki a Földközi-tenger középső részén bajba került hajókról az olasz parti őrség és a haditengerészet szombaton, alig két héttel azután, hogy egy hajótörésben hetvennégy ember vesztette életét Olaszország déli partjainál.

Az olasz parti őrség és haditengerészet pénteken több hajót küldött a migránsok százait szállító, a viharos tengeren bajba jutott három hajóhoz. Szombat hajnali három óráig 487 embert szállítottak partra épségben Crotone kikötőjében.

Egy másik mentőakció keretében a parti őrség egyik hajója mintegy 500 illegális bevándorlónak nyújtott segítséget. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a hajó – 584 emberrel a fedélzetén – a dél-olaszországi Reggio di Calabria kikötőjében vetett horgonyt.

A harmadik hajón bajba jutott 379 embert a parti őrség két járőrhajója szállította a szicíliai Augusta kikötőjébe.

Crotone, 2023. március 11.
Az olasz parti őrség által a viharos tengerről kimentett, mintegy 500, Európába igyekvő illegális bevándorlót szállító hajó a dél-olaszországi Crotone kikötőjében 2023. március 11-én.
MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Pipita
Crotone, 2023. március 11. Az olasz parti őrség által a viharos tengerről kimentett, mintegy 500, Európába igyekvő illegális bevándorlót szállító hajó a dél-olaszországi Crotone kikötőjében 2023. március 11-én. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Pipita

Két héttel korábban a calabriai Crotone partjánál történt szerencsétlenség 74. áldozatát – egy ötéves kislány holttestét – két héttel a tragédia után találták meg az AGI olasz hírügynökség szerint.

A hajó február végén a dél-olaszországi partok közelében sziklának csapódott, majd elsüllyedt, miután a hírek szerint több segélyhívást is leadott. A fedélzeten közel kétszázan utaztak, a balesetet 80 ember élte túl. Az ügyben nyomozást indítottak.

A belügyminisztérium közlése szerint az év eleje óta 17 592 migráns érkezett a Földközi-tengeren át hajóval az országba, ami kiugróan magas a tavalyi, kis híján hatezres létszámhoz képest. A Frontex uniós határvédelmi ügynökség szerint 116 százalékkal nőtt a Földközi-tenger középső részén át érkező illegális bevándorlók száma 2022 januárjához és februárjához viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×