eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kispesti gólöröm a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott Újpest FC - Budapest Honvéd mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2022. március 20-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem hagyta szó nélkül a beismert bírói hibát a Honvéd, nekimentek az MLSZ-nek

A kispesti klub arra reagált, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának elnöke beismerte, súlyos, a végeredményt is befolyásoló hiba történt az előző NB I-es szezon végén, a Puskás Akadémia-Honvéd mérkőzésen, ami a bennmaradásról döntött.

A Budapest Honvéd az előző szezon végén 20 év után búcsúzott az első osztálytól, aminek komoly következményei lettek: edzőváltás történt, valamint távoztak a klubtól az idegenlégiósok. A kispestiek az NB II-ben kezdték az új idény, a múlt hétvégi nyitófordulóban 2-1-re győztek a Csákvár vendégeként.

Még az előző élvonalbeli szezon eseményeihez kapcsolódó hír, hogy Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának elnöke nemrég egy háttérbeszélgetésen elismerte, hogy a VAR nagyot hibázott akkor, amikor az utolsó fordulóban, a kiesésről döntő Puskás Akadémia-Budapest Honvéd mérkőzés végén a kispestiek gólnélküli állásnál

nem kaptak meg egy büntetőt Szolnoki Roland kezezése után.

A játékvezetői bizottság elnöke hozzátette: a bajnoki szezon hajrájában felhívták a figyelmet arra, hogy inkább eggyel több visszanézés legyen, mert „az időszerűség nem mehet a pontosság rovására”, ennek ellenére a VAR végül nem hívta ki a bírót a Puskás Akadémia-Honvéd meccsen, hogy videón megtekintse az esetet.

Mivel a bennmaradást is döntően befolyásolta az eset, nem hagyta szó nélkül Hanacsek Attila szavait a Budapest Honvéd.

A klub szerint a történtek több száz millió forintos anyagi és jelentős erkölcsi kárt okoztak nekik.

Emlékeztettek, hogy a felcsúti találkozót követően jelezték az MLSZ-nek, szerintük elfogadhatatlan ítélet született, amit nem enyhít az utólagos beismerés sem.

„Bízunk benne, hogy a jövőben még tovább csökkenhet a súlyos hibák száma, hiszen a magyar futball érdeke, hogy elkerülhessük az ilyen eseteket” – olvasható a 14-szeres bajnok és 8-szoros Magyar Kupa-győztes csapat hivatalos oldalán megjelent közleményben.

Hanacsek Attila a már említett beszélgetésen – a Felcsúton történtek ellenére – azt mondta: a videóbíró (VAR) segítségével jelentősen sikerült csökkenteni a súlyos hibák számát. Ezt érzékeltetve elárulta, hogy amíg az utolsó VAR nélküli idényben 60 súlyos tévedés történt az élvonalban, addig

az előzőben mindössze 17 ilyen eset volt.

Hanacsek Attila kiemelte, nemcsak a VAR bevezetésének köszönhető a játékvezetés színvonalának emelkedése, ugyanis az első idényhez képest a másodikban 30 százalékkal csökkent a beavatkozások száma, azaz a pályán is jobb ítéletek születtek. Ezt támasztja alá, hogy 18-ról 35-re emelkedett a rendkívül eredményes – 8,5 feletti – bírói osztályzatok száma. Szintén jelentős eredménynek tekinti, hogy a hosszú, legalább háromperces vizsgálatok száma 43 százalékkal visszaesett.

„A bírói hiba olyan, mint a közúti baleset, egy is sok. A VAR ugyan lehet még mindig kicsit furcsa, kicsit idegen a futballban, de egy dolgot nem lehet rá mondani, hogy rossz”

– jelentette ki a játékvezetői bizottság vezetője.

Hanacsek Attila a tervekről szólva arról beszélt, hogy a férfiaknál jelenleg hat nemzetközi bíró van, de egyikük sem tagja az elitnek, ezen szeretnének változtatni, noha ez nem ígérkezik könnyűnek, mert ötszázan akarnak bekerülni a harmincfős elittársaságba. Hozzátette, női vonalon is ez a cél.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×