eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Petr Fiala cseh miniszterelnök egy prágai sajtóértekezleten 2023. május 11-én. A cseh kormány bemutatta a nyugdíjrendszer reformját és a költségvetés konszolidációját célzó törvénycsomag-tervezetét.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Petr Fiala: meg kell állítani az oroszok kísérleteit!

A cseh kormányfő szerint a köztársaságot veszélyeztető első számú biztonsági fenyegetés továbbra is Oroszország birodalmi politikája. Petr Fiala a nagykövetek éves tanácskozásán közölte: meg kell állítani a folyamatot, hogy újabb területeket vonjanak orosz befolyás alá, különben más agresszorok is felbátorodhatnak.

A cseh diplomácia képviselői minden év nyarának végén összegyűlnek a prágai Černín-palotában egy háromnapos találkozóra. Ezen az összejövetelen szólalt fel Petr Fiala cseh miniszterelnök, aki szerint az orosz–ukrán konfliktus mielőbbi lezárásának esélye csekély és egyre csökken. Az orosz agresszió következményei pedig sokrétűek, s bizonyos értelemben ez áll a csehországi társadalomban tapasztalható nyugtalanság hátterében is.

„Folyamatosan, minden szinten hangsúlyoznunk kell, hogy az Ukrajnával vállalt szolidaritásunk konkrét emberi életeket ment meg” – hangsúlyozta Fiala. Kifejtette, hogy Csehországnak folytatnia kell a civil és a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, támogatnia kell Ukrajna integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba, ugyanakkor fel kell készülnie az orosz katonai támadás okozta károk háború utáni felszámolására, Ukrajna újjáépítésére is.

Az energiabiztonság kapcsán a cseh kormányfő kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Csehország mihamarabb teljes mértékben függetlenítse magát az orosz energiahordozóktól. Az európai és a transzatlanti szövetségi kapcsolatokkal összefüggésben Petr Fiala azt mondta, hogy Csehország helyzete a tavalyi európai uniós elnökség következtében megerősödött. A miniszterelnök a V4-es csoportról is szót ejtett. A szövetségben szerinte jelenleg bonyolultabb a politikai együttműködés, ezért a gyakorlati kérdésekben való együttműködésre kell összpontosítani a figyelmet. Petr Fiala úgy vélte:

szükség van a közép-európai párbeszéd kiszélesítésére, Csehországnak erősítenie kell stratégiai kapcsolatait Németországgal és Ausztriával.

A cseh nagykövetekkel folytatott tanácskozáson Jan Lipavský külügyminiszter is felszólalt, aki szintén az orosz fenyegetést hangsúlyozta. Az Oroszországban jelenleg uralkodó rendszert „putyinizmusnak” nevezte. Szerinte ez az orosz és a szovjet gyarmatosító történelemre épülő imperializmus keveréke, ami az ortodox miszticizmusra hivatkozik, és a KGB, valamint a szentpétervári maffia módszereire épít.

„Ha Oroszország nem szabadul meg a putyinizmustól, akkor bárki is ül a Kremlben, mindig a szabadságjogok elnyomásának rabja lesz Oroszországon belül és határain túl is”

– hangsúlyozta a cseh diplomácia vezetője, és leszögezte, hogy Prága teljes mértékben támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét, mert „jelenleg ez az egyetlen járható kiút a háborúból”.

Jan Lipavský szerint tavaly ilyenkor a Nyugat még reménykedhetett, hogy Oroszország elkezdi keresni a visszautat a tárgyalóasztalhoz Ukrajna kérdésében, ma viszont már nyilvánvaló, hogy ez nem történik meg, és még messzebbre akar menni. A tárcavezető úgy gondolja, a demokratikus országok feladata, hogy kiszorítsák Oroszországot a nemzetközi szervezetekből, és gyengítsék a befolyását. „Csehország az egyik legaktívabb ország ezen a téren” – hangsúlyozta a cseh diplomácia vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×