eur:
392.94
usd:
367.96
bux:
66110.56
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 6: European Council President Donald Tusk (R) and U.S. Vice President Joe Biden (L) give joint press release prior to their meeting in Brussels, Belgium on February 6, 2015. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Washington EU-vezető szerepben akarja látni Varsót

Az Egyesült Államok szorosabb együttműködésre törekszik Lengyelországgal, valamint azt várja, hogy a közép-európai állam vezető szerepet játszik majd a jövőben az Európai Unióban – erről beszélt egy interjúban James O'Brien amerikai külügyi államtitkár.

A Lengyelországba ellátogató James O'Brien európai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes kijelentette: Washington azt szeretné, ha Varsó lenne „az Európai Unió egyik vezetője”. A Rzeczpospolita című lapnak adott interjúban megjegyezte, az amerikai fél mindig is szorosan együttműködött Lengyelországgal, függetlenül attól, milyen kormányzat volt hatalmon a Fehér Házban.

„Nagyon szeretnénk, ha Lengyelország vezető szerepet játszana az Európai Unióban. Ez az új kormány deklarált célja, ez ad nekünk támogatást. Azt is szeretnénk, ha Lengyelországnak szoros kapcsolatai lennének minden szomszédjával. Ez ugyancsak a jelenlegi kormány hivatalos célja. A jogállamiság, a szólásszabadság és az emberi jogok iránti elkötelezettség pedig olyan értékek, amelyek fontosak számunkra. Tehát ez is optimizmussal tölt el bennünket” – tette hozzá O'Brien.

Az államtitkár az után beszélt mindezekről, hogy Lengyelországban átvette a kormányzást az EU-párti Donald Tusk kabinetje. Tusk azt ígéri, hogy az előző lengyel kormánnyal szemben a Brüsszellel való szorosabb együttműködésre törekszik majd. Egyik első lépéseként azonnal nagytakarítást végzett a lengyel közmédiában és leállt egy állami hírtévé sugárzása – mivel az új kormány szerint az a leköszönt Jog és Igazságosság-kabinet szócsöve volt.

Az amerikai államtitkár közölte: az Egyesült Államok az EU számára pozitívumként értékeli Varsó Berlinhez fűződő kapcsolatainak esetleges javulását és az Ukrajnával fennálló viták rendezését. James O'Brien hangsúlyozta, hogy Washington a Donald Tusk volt Európai Tanácsi vezető által vezetett, feltételesen Európa-párti ellenzéki koalíció hatalomra kerülésével

további együttműködésre számít Lengyelországgal, többek között az energetika és a védelem területén.

Elismerte ugyanakkor, hogy gondok terhelik Lengyelország és Ukrajna viszonyát, és szeretné, ha ezek megoldódnának. Ahogy azt is, hogy Varsó szorosan együttműködjön Berlinnel, mert ez nagyon jó lenne az Európai Uniónak. Arra a kérdésre kitérő választ adott, hogy küldenek-e több amerikai katonát Lengyelországba, mint ahogyan arra is: aggasztja-e, hogy Ukrajna nem készül az eredetileg jövőre esedékes elnökválasztásra. „Az ország háborúban áll és fent kell tartani az egységet” – mondta.

Hozzátette: ő az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatásért fog lobbizni – Brüsszelben is.

Ígéretet tett, hogy a Biden-kormányzat nem hagyja magára Kijevet, az „időben megkapja a segélyt” és megnyeri a háborút.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „mindig elszámította magát”, sőt, a Globális Dél is elfordul tőle”, vélekedett.

Kitért arra is, hogy a Jog és Igazságosság távozása után sem hagy alább a katonai együttműködés és hogy az új lengyel kormány is tiszteletben tartja a védelmi beszerzésekről kötött szerződéseket. Az energetikai együttműködésről ugyanezt mondta, és közölte: az Egyesült Államok a „fenntartható, környezetbarát megoldások” részeként kis méretű atomreaktorokat szállít a lengyeleknek, amelyek „kulcselemei a jó energiamixnek”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×