eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Frost and ice on pine needles. This image was taken in November 2018 (Norway).
Nyitókép: Baac3nes/Getty Images

Agrárszakember: súlyos ára lehet a mostani enyhe időjárásnak

Jelentős károkat okozhat a hazai agráriumban, ha a mostani tavaszi időjárás után hirtelen újra ismét a fagyni kezd. Az éghajlatváltozásra azonban már Magyarországon is felkészültek a szakemberek.

A jelenlegi, az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő komoly károkat okozhat a hazai növényvilágban, ha azt egy hirtelen lehűlés és fagy kíséri. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítói osztályának elnöke az InfoRádióban azt mondta, a fák jelenleg kényszernyugalmi időszakban vannak, és bár a nedvkeringést és a rügypattanást a hirtelen támadt meleg beindíthatja, félő, hogy hidegebb periódusok, sőt, erős fagyok is jöhetnek még. Akkor pedig rügykárosodással kell számolni.

Hozzátette, odafigyelnek az időjárásra, és időben jelezni fogják a problémát. Megjegyezte, hogy az utóbbi időben nagyon sok mediterrán nemesítésű gyümölcs került be az országba, amelyek nem bírják ezeket az időváltozásokat. Mint mondta, ha visszaállítják ezeket a fajtakísérleteket, akkor egy idő után meg lehet mondani, hogy Magyarországon mely fajok alkalmasak a termesztésre és milyen technológiákat kell alkalmazni a sikerhez.

A hazai tájnak megfelelő nemesítésű fajtákat kell alkalmazni, és ez is egy kis segítség lehet a klímaváltozás kezelésében.

Nem minden növény rendelkezik mély nyugalmi állapottal, ezek főként trópusi vagy szubtrópusi származásúak. Ezeket nagyobb veszély fenyegeti, hiszen egy ilyen meleg időszak után érkező fagy komoly pusztítást okozhat.

Orlóci László, a Füvészkert igazgatója elmondta az InfoRádióban: sokféle mélynyugalmi állapotú növény létezik. Azok, melyeknek rövid ez az állapota, ilyenkor megmozdulnak és a később érkező hidegtől károsodhatnak. Ám azok a fajták, amik hosszú mélynyugalmi állapotúak, ilyen korai melegeknél még meg sem mozdulnak, nem tapasztalható náluk semmilyen életjel. Elmagyarázta, ez a meleg még nem indította el bennük a nedvkeringést, és így nem is veszélyeztetettek a későbbi hideggel szemben.

A klímaváltozás hatására a hazai kertekből eltűnhetnek a tuják, miközben elterjedhetnek akár a pálmafák is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×