eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: orf.at

Baj baj hátán: most ismét gond van az elhíresült magyar–osztrák határátkelőnél

A somfalvai polgármester tájékoztatása szerint megrongálták a biztonsági berendezést, ezért nem üzemel az oszloprendszer. Jelenleg csak kerékpárral vagy gyalog lehet átjutni a határon Ágfalvánál, az autósok nagy kerülőre kényszerülnek.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az osztrákok lezárták az Ágfalva és Schattendorf (Somfalva) közötti határátkelőt. Az osztrák település a magyar ingázók által okozott nagy átmenő forgalom miatt több mint egy évvel ezelőtt egyoldalúan tiltotta meg az autós határátlépést, és csak 160 euró megfizetése után ad engedélyt az áthajtásra. A döntés nagy elégedetlenséget és tiltakozást váltott ki az érintettek körében, a bíróság szerint azonban jogszerűen jártak el az osztrákok. Egyesek úgy oldották meg a kellemetlenséget, hogy a magyar oldalon leparkoltak az autójukkal, majd a folyosón átgyalogolva a túloldalon egy másik kocsival folytatták útjukat.

A magyar ingázók közül csak kevesen mentek át a szűrőn, sokan nem kaptak engedélyt az átkelésre az utóbbi időben, így jelentős kerülőre kényszerültek. Egy nemzetközi ügyvédi iroda dolgozói is így jártak, ami miatt kártérítési pert indítottak a somfalvai önkormányzat ellen, a keresetet azonban első fokon elutasította a tartományi bíróság. Az ügyvédi iroda a schengeni határátlépési szabályok megsértésére hivatkozott, de a bíróság a somfalvai önkormányzat álláspontját fogadta el. A tartományi bíróság döntése nem jogerős, így még lehet fordulat az ügyben a jövőben.

Új fejlemény, hogy nem működik az ágfalvai határátkelőhely oszloprendszere.

A Telex azt írja, a kialakult helyzet miatt most a soproni határ felé kell kerülniük azoknak az ingázóknak is, akik megváltották az áthajtás lehetőségét. Az oszlopokat körbekerítették, csak kerékpárral vagy gyalog lehet közlekedni.

A somfalvai polgármester arról számolt be, hogy rongálás történt: belefúrtak az aszfaltba és tönkretették a vezetéket, ezért nem üzemel a sorompó.

Nem először okoznak kárt a biztonsági rendszerben, tavaly, nem sokkal az átadás után, a kártyaleolvasó berendezést verték le, ami miatt hetekig nem lehetett használni a határátkelőt. A somfalvai önkormányzat a rongálások miatt videókamerákat telepítene a határátkelőnél, de még nem kapta meg a szükséges engedélyeket, és kérdéses, hogy egyáltalán sikerrel jár-e.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×