tudomány

Ígéretes új kezelések a bőrrák ellen

2012. június 4., hétfő 19:30     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Az előrehaladott melanoma két új ígéretes kísérleti terápiáját mutatták be hétfőn egy Chicagóban megrendezett nagyszabású rákkonferencián.
 

1

A Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának találkozóján két hatóanyag, a dabrafenib és a trametinib klinikai tesztjeinek eredményét ismertették.

Mindkét szert a jelenleg standardnak számító kemoterápiás kezelésekkel hasonlították össze. Míg a hagyományos kemoterápiára az előrehaladott melanómában szenvedő páciensek nyolc százaléka reagált, addig a trametinibre 22 százalékuk. Utóbbi csoport tagjainál átlagosan 4,8 hónapig nem fejlődött tovább a tumor, halálozási kockázatuk pedig 46 százalékkal bizonyult alacsonyabban a kemoterápiás csoport tagjaihoz képest.

"Ez az első a célzott rákgyógyszerek új osztályában, amely előnyt nyújt a BRAF génmutációval élő melanomás pácienseknek" - hangsúlyozta Caroline Robert, párizsi Gustave Roussy Intézet dermatológiai részlegének vezetője. A szer a MEK jelű fehérjét gátolja, és azokon segíthet, akiknél a tumor növekedéséhez hozzájárul a BRAF jelű gén mutáns változatának jelenléte.

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.08. Hétfő, 18:00
2016.02.08. Hétfő, 18:00
Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET

Add a Startlaphoz