tudomány

Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett hajnalban

2012. szeptember 13., csütörtök 20:01     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett péntek hajnalban.
 

1

A 2012 QG42 katalógusjelű aszteroidát, amelynek átmérője a csillagászok becslése szerint 190-240 méter lehet, az asztronómusok augusztus utolsó napjaiban vették észre először - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon .

Az aszteroida pénteken, hajnali egy órakor közelíti meg a legjobban a Földet. Ekkor a 363 ezer kilométeres Föld-Hold távolság 7,5-szerese, azaz 2,7 millió kilométer választja el bolygónktól. Ennek megfelelően a szakemberek rámutatnak arra, hogy semmi esélye nincs a becsapódásnak. A Nemzetközi Csillagászati Szövetség (IAU) aszteroidák osztályozását végző részlege, a Kisbolygó Központ az égitestet mégis a potenciálisan veszélyesek közé sorolja, mivel a jövőben megváltoztathatja pályáját.

A 2012 QG42 katalógusjelű aszteroida néhány hónappal a 2012 LZ1 kisbolygó után "vendégeskedik" a Föld közelében, amely felfedezése után néhány nappal száguldott el mellettünk.

"A földközeli objektumokat általában csak akkor észleljük, amikor már egészen közel vannak, ez mutatja, hogy milyen fontos környezetünk folyamatos megfigyelése. A kérdés nem az, hogy becsapódik-e a Földbe egy aszteroida, hanem az, hogy mekkora, és mikor, milyen hamar szerzünk tudomást róla" - hangsúlyozta Bob Berman, az Astronomy Magazine hírmagyarázója.

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.11. Csütörtök, 18:00
2016.02.11. Csütörtök, 18:00
Szarka László történész
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz