tudomány

Tudományos szenzáció: hírek a Marsról

2012. november 27., kedd 8:21     InfoRádió
Bár hivatalos bejelentés még nincs, tudósok úgy vélik, hogy szerves anyagot talált a NASA a Marson. Az űrkutató csillagász szerint ez jelenthetné a marsi élet nyomát.
 

1

A NASA 12 évvel ezelőtt ugyanezt a "trükköt" vetette be: bejelentették, hogy az elnököt tájékoztatták egy, a Mars kutatásával kapcsolatos izgalmas fejleményről. A NASA akkor is két hetet ígért a sajtótájékoztatóig, majd egy hét múlva bejelentették: vízlefolyások nyomait találták meg a Marson.

A tudósok most arra gondolnak, hogy valószínűleg szerves anyagot találtak, erről szól majd a bejelentés - mondta az InfoRádiónak Horváth András űrkutató csillagász. Hozzátette: a Curiosity az elmúlt időszakban a marsi homokot vizsgálta. Ha szerves anyagról szól a bejelentés, akkor sikerült megtalálni az ősi marsi élet nyomait a bolygón. Egyszerű, primitív életről lehet szó, például kékalgáról, nem magasan fejlett lényekről.

Horváth András szerint az űrszonda egyelőre nem talált metán gázt, így nem lehet biológiai folyamatokra következtetni. Az is szenzáció lenne a kutató szerint, ha metánt mért volna a Curiosity.
Hanganyag: Domanits András

Meghallgatom a hanganyagot


 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.10. Szerda, 18:00
2016.02.10. Szerda, 18:00
Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatási államtitkára
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz