Hatalmas kár érte a pármai sajtgyártókat

2012. május 23., szerda 18:30     InfoRádió
A hétvégi olaszországi földrengés hatalmas károkat okozott a térség hagyományos sajtgyártóinak is. Közel 16 ezer tonna parmezán és Grana Padano sajt semmisült meg, a gyártók kára pedig több százmillió euró.
 

1

A hét halottat követelő földrengés hatalmas anyagi kárt okozott a bolognai spagetti, a pármai sonka és sajt szűkebb hazájában.

Körülbelül 400 ezer kerék parmezán és Gran Padana sajt semmisült meg, amikor ledőltek azok a polcok, amelyeken az egyenként 50 kilós kerekeket érlelték. Az anyagi kár közel negyedmillió euró.

A helyi gazdaszervezetek szerint a termelők tizedét érte kár. A 70 éves Dante Caretti elmondta, hogy nála 32 ezer kerék sajt borult a földre, és két év munkája ment veszendőbe. A sérült sajtok megpenészednek, és ki fogják dobni azokat.

A földrengés nemcsak raktárakat, de egy tucatnyi sajtüzemet is megrongált. Kár érte a pármai sonka gyártóit is, többszáz sertés pusztult el. Emellett gabonasilók, öntözőrendszerek és más mezőgazdasági eszközök is tönkrementek. Az olasz iparszövetség szerint több százmillió eurós a kár.

Az olasz állam pénzalapokat szabadított fel a mentesítésre. Közben több mint ötezer otthontalanná vált ember sátrakban, autókban és rendkívüli szállásokon kénytelen meghúzni magát.
Szvetnik Endre (London)

Meghallgatom a hanganyagot


 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.14. Vasárnap, 18:00
2016.02.14. Vasárnap, 18:00
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz