eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Berlin, 2018. március 14.Angela Merkel német kancellár Wolfgang Schäuble, a parlament elnöke előtt leteszi a hivatali esküt a parlament berlini üléstermében 2018. március 14-én. Ezen a napon a törvényhozók Angela Merkelt negyedszer kancellárrá választották. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Nyitókép: Felipe Trueba

Merkel meggyengülésének egyik fő forrása a Willkommenskultur lehetett

A Bruxinfo főszerkesztője szerint Angela Merkelnek nagy szerepe volt Európa stabilitásának megőrzésében, ugyanakkor mégsem segítette az unió előrehaladását. Gyévai Zoltán szerint a migráció ügyében ráadásul a kancellár Németországot a probléma részévé tette.

Egyáltalán nem mindegy, Németországnak mennyire stabil a kormánya. Azonban Angela Merkel stabilitása bizonyos szempontból olyan volt, ami elaltatta Európát.

"Gyakran szoktuk Merkelt méltatlanul vagy méltán Muttinak becézni, de ha egy gyerek túlságosan sok időt tölt el egy családban az édesanyja védőszárnyai alatt, az a gyerek lehet, hogy túlságosan el lesz kényeztetve, és nem feltétlenül készül fel az új kihívásokra"

- fejtegette Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

Úgy gondolja, Merkelnek kifejezetten fontos érdemei vannak Európa stabilitásában az elmúlt 13 kancellári évben, "annak ellenére, hogy igen nagy válságok rázták meg az uniót, elég, ha csak az eurózóna válságára gondolunk" vagy a migrációs válságra.

Angela Merkel autoritása ugyanakkor most szerinte megingott.

"Van egyfajta természetesség ebben. Ugyanabban a stílusban, változó kihívások között nem feltétlenül lehet boldogulni. De azt is lehet látni, hogy

miközben Németország szuperhatalom, nem volt ezzel képes jól sáfárkodni"

- vélekedett a szakértő, példaként felhozva, hogy az euróválság idején középpontba tudta helyezni magát, de ugyanígy az orosz válság idején, ahol Európa egyik fele oroszellenes, a másik fele oroszbarát volt. "A migráció esetében elkövette Németország azt a hibát, hogy maga is a probléma része lett, az egyik szélsőség mellé állással" - fűzte hozzá, utalva a Willkommenskulturra.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 8 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×