eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkos utasok a spliti nemzetközi repülőtéren 2020. augusztus 21-én. Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Horvátországban a harmadik egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma, ami annak következménye, hogy az ország megnyitotta határait a turisták előtt.
Nyitókép: Miroslav Lelas

A piros és szürke országok polgárainál lennének utazási tiltások – íme az EB javaslata

Az Európai Bizottság közös kritériumok alapján állapítaná meg a színkódokat, és sorolná be a tényleges fertőzési mutatók szerint a különböző kategóriákba a tagállamokat. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: az államok csak a piros és a szürke zónába tartozó tagok polgárainak beutazását korlátozhatnák, minden esetben diszkriminációmentesen.

Az Európai Bizottság javaslata alapján zöld zónába kellene minden olyan területet sorolni, ahol az utóbbi 14 napban az újonnan regisztrált koronavírusos esetek száma 25-nél kevesebb és az ott elvégzett összes tesztből a pozitív eredményt hozók százalékos aránya kevesebb mint 3 százalék 100 ezer lakosra számítva – emelte ki Gyévai Zoltán. Amennyiben ennek megfelelnének a tagállamok, akkor nem lehetne semmilyen okra hivatkozva korlátozni ezen uniós országok állampolgárainak beutazását bármely más tagállamba.

A piros színkódot, amely lehetővé tenné a korlátozást, akkor lehetne alkalmazni – szintén 100 ezer lakosra vetítve –, ha az utóbbi 14 napban az újonnan regisztrált koronavírusos esetek száma

50-nél magasabb, és az összes elvégzett tesztből a pozitív eredményt hozottak százalékos aránya legalább 3 százalék.

Vagy, ha az újonnan regisztrált esetek száma meghaladja a 100-at, szintén 14 napra és 100 ezer lakosra vonatkozóan.

A narancssárga besorolás pedig a két említett között állna, ha nem is a mértani középben, de annak környékén mozogna – tette hozzá a Bruxinfo főszerkesztője.

A kakukktojás

A negyedik kategória a szürke szín lenne, amely abban az esetben lépne elő, ha nem állna elegendő információ rendelkezésre az Európai Bizottság által előírt kritériumok kiértékeléséhez, vagy az adott területen elvégzett Covid-tesztek száma – 100 ezer főre vetítve – kevesebb, mint 250. Magyarán, értett egyet a szakértő,

sok elvégzett tesztre lesz szükség ahhoz, hogy egy terület ne essen zónákon kívülire, a szürke mezőbe.

Gyévai Zoltán hozzátette: az ismertetett módszertannal az Európai Bizottság tulajdonképpen azt próbálja elérni, hogy legyen közös kritérium és küszöbérték a tagállamok számára a beutazásokat illetően, továbbá, hogy a színkódokat azonosan értelmezzék, és hogy a magas kockázatú területekről érkező utasok esetében legyen valami közös keretrendszer. Tehát, a pozitív teszteknek a száma meghatározó lenne, hogy egy ország mennyire tarthatja nyitva a határait más uniós állampolgárokkal szemben – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×