eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pozsony, 2019. november 10.A pozsonyi vár és a Szent Márton-dóm (j) 2019. november 10-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Csőd közeli helyzetbe löki a járvány a szlovák idegenforgalmat

Az új intézkedések diszkriminatívak, a kárpótlások elégtelenek – jelentették ki a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének képviselői. Azt mondják, az idegenforgalom az egyetlen ágazat, amelyet a fekete járásokban teljesen korlátoznak. Ennek pedig súlyos gazdasági következményei lesznek, a nyitott határok ugyanis lehetővé teszik, hogy a szlovákok a szomszédos országokba – köztük Magyarországra – utazzanak pihenni. Pozsony közben bejelentette, hogy idén is elmarad a fővárosban a karácsonyi vásár.

A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetsége a kárpótlások összegének megemelését és olyan intézkedések bevezetését kéri a kormánytól, amelyek javítanának az egészségügyi ellátás helyzetén az országban. A szövetség vezetője, Marek Harbuľák azt mondta, a hétfőtől érvénybe lépett új Covid-besorolás vesztegzárat jelent az idegenforgalomnak valamennyi fekete járásban.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök múlt héten úgy mutatta be az új előírásokat, hogy azok komoly korlátozásokat jelentenek az oltatlanok számára, viszont kevésbé szabályozzák a teljesen védettnek számító személyek életét. Ennek ellenére a fekete járásban élő, védettnek minősülő személyek sem kaptak olyan kedvezményeket, amelyeket előzetesen beharangoztak. Az idegenforgalom pedig az egyedüli olyan ágazat, amely a kormánydöntés alapján elérhetetlen a látogatók és a turisták számára.

A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetsége rámutatott, hogy az intézkedések csak a hazai idegenforgalomnak okoznak károkat. Úgy vélik, hogy nemcsak a vállalkozók, hanem a vendégek is csalódottak, és átverve érzik magukat. Az elfogadott szabályokat diszkriminatívnak és aránytalannak tartják, ráadásul nem is érik el a céljukat.

„A nyitott határok ugyanis lehetővé teszik, hogy az emberek a szomszédos országokba utazzanak pihenni, például Csehországba, Magyarországra, Lengyelországba vagy akár más államokba. A korlátozások olyan gazdasági károkat okoznak a szlovákiai vállalkozóknak, amelyeket meg lehetett volna előzni” – jelentette ki Harbuľák.

Hangsúlyozta azt is, hogy az ún. elsősegély keretében csupán legfeljebb hatvanszázalékos kompenzációt kapnak a munkavállalók valódi terheinek enyhítésére. „Honnan vegyük a további negyven százalékot, ha nem működhetünk?” – kérdezte a szövetség vezetője. Az idegenforgalmi érdekképviselet követeli a szlovák kormánytól, hogy az elsősegély mértékét a második hullám végén nyújtott kompenzáció szintjére emelje. Véleményük szerint is a magas átoltottság az egyedüli kiút: segít az idegenforgalomnak, a járásokat pedig előnyösebb besorolásba helyezi.

Pozsony városa közben bejelentette, hogy leállítja a Fő térre és a Hviezdoslav térre tervezett karácsonyi vásár szervezését, amelyet november 26. és december 22. között rendeztek volna meg. A városháza a jelenlegi rossz járványhelyzettel és az új Covid-szabályozással indokolta a döntést. A városháza rögtön az új szabályok nyilvánosságra hozása után megszólította a leszerződött árusokat, akik annak ellenére, hogy a város csak jelképes összeget kért volna az elárusítóhelyek bérléséért, azt válaszolták, hogy egy legfeljebb 200 fős rendezvényen való részvétel az elárusítóhelyek megszabott száma mellett, a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem lenne kifizetődő, sőt ráfizetést jelentene. Az elárusítóbódékat így szét kell szedni. Egyúttal jelezték, a következő napokban olyan megoldást próbálnak találni, melynek köszönhetően ebben a helyzetben is át tudják adni a pozsonyi lakosoknak a karácsony hangulatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×