eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Újabb okoszebrák segítik a közlekedőket

Most Győrben adtak át érzékelős-jelzős gyalogosátkelőket, amelyeknél LED-lámpák villannak fel az autósok előtt, ha gyalogos lép le.

Dézsi Csaba András győri polgármester korábban azt kérdezte a város lakosaitól, hol szeretnének zebrákat. A felhívásra sok javaslat érkezett, ezek jelentős része indokolt a szakemberek véleménye szerint is. A gyalogátkelők megvalósítása zajlik.

A hagyományos átkelőhelyek mellett két helyen, a Lajta úton és a Kálvária utcai iskola előtt már okoszebrák szolgálják a gyalogosok nagyobb biztonságát – írja a kisalfold.hu.

Ezek érzékelik az úttesten áthaladni kívánó járókelő jelenlétét, és automatikus fénykibocsátással jelzik a sofőröknek a gyalogos áthaladási szándékát. Ehhez az úttestbe LED-es lámpákat építenek be. Az úttest mindkét oldalán és a járdán is mozgásirány-érzékelő kamerákat helyeznek el, melyek kizárólag abban az esetben jeleznek, ha a gyalogos valóban átkel az úttesten. Ekkor lépnek működésbe a beépített LED-lámpák, melyek villogással hívják fel az autósok figyelmét a lassításra, megállásra.

Dézsi Csaba András polgármester a két helyszínen elmondta: további terveik között még több okoszebra létesítése szerepel a városban, ezeket a jövőben a költségvetés függvényében tudják kialakítani.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×