eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: iti.uni-nke.hu

Kamionszkennert teszteltek a déli határon

A szlovák innovációt 3 napig működtették Csanádpalotánál, minden elbújt csalirendőrt kiszűrt.

Illegális migránsok kiszűrésére alkalmas, elektromágneses szlovák technológiát tesztelt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem - közölte az intézmény az Infostarttal.

A csanádpalotai határátkelőnél három napon át (január 26-28.) tesztelték az innovációt a Rendészettudományi Kar Határrendészeti Tanszék, valamint az Innovációs és Technológiai Iroda szárnyai alatt.

A technológia neve Gate Guard, lehetővé teszi a kamionokban vagy egyéb haszongépjárművekben elrejtőzött személyek gyors észlelését. A fejlesztő szlovák cég termékeit szerte a világon használják, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is, de a lengyel-fehérorosz határ védelmét is támogatja a RALEN vállalat.

A Gate Guard nemcsak a magyar, hanem a külföldi szakemberek körében is nagy érdeklődést váltott ki, csütörtökön például a román rendőrség képviselője mellett az osztrák és a török rendőri kontingensek parancsnokai tekintették meg a rendszert működés közben.

A szlovák cég munkatársai egy mobil demórendszerrel érkeztek Csanádpalotára, amely két, a kamionok első és hátsó rendszámára irányított kamerából, egy elektromágneses hullámokat kibocsátó egységből, valamint egy három monitort tartalmazó operátorfülkéből állt. Az átvilágítási folyamat teljes mértékben automatizált, a technológia kizárólag a kamionokban vagy egyéb haszongépjárművekben elbújt embereket azonosítja, az állatokat nem.

A Gate Guard működése az emberi egészségre teljes mértékben veszélytelen, egy kamion sofőrfülkéjének és rakodóterének szkennelése körülbelül másfél perc alatt megtörténik.

A rendszer folyamatosan, napi 24 órában üzemképes, hálózati áramról működik, az esetleges áramszünetek idejére pedig rendelkezik UPS-sel, azaz szünetmentes tápegységgel. A Gate Guard igény szerint akár napelemekkel is működtethető. Az adatokat optikai kábel továbbítja, az operátor pedig az általa figyelt monitorokon részletes információkat lát az ellenőrzött járműről

A háromnapos tesztelés sikeresen zárult, a rendszer a próbaképpen a járművekben elbújt rendőröket minden esetben jelezte.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×