eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Évian-les-Bains, 2016. június 29.Manuel Neuer kapus a német válogatott edzésén a svájci határ közelében fekvő Évian-les-Bains-ban 2016. június 29-én. A csapat Olaszország ellen lép pályára a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság bordeaux-i negyeddöntőjében július 2-án. (MTI/EPA/Christian Charisius)
Nyitókép: Christian Charisius

A németek gáz vennének Katartól, de a foci-vb-t nem adnák oda

Aggasztó a helyzet a november 20-án kezdődő világbajnokság előtt. A Német Labdarúgó-szövetség aggódik a játékosok hangulata miatt, a sportminiszter pedig katasztrófának tartja, hogy a vb-t Katarnak ítélték.

A sport felügyeletével is megbízott Nancy Faeser egyenesen elhatárolódott Katartól. A miniszter érthetetlennek tartja, hogy a világbajnokság rendezését a Perzsa-öböl menti országnak ítélték. Ennek ellenére a közeli napokban Katarba utazik, szavai szerint elsősorban azért, hogy a helyszínen tájékozódjon az emberi jogok helyzetéről.

A berlini kormány nehezen emészti meg, hogy a rendezvényt Katarnak ítélték – fogalmazott a német közszolgálati televíziónak Faeser.

"Meggyőződésünk, hogy egy ilyen nagyszabású sportesemény rendezési jogát feltételekhez kell kötni - hangoztatta a sportért felelős miniszter, mindenekelőtt az emberi jogok tiszteletben tartására utalva. Ezeket a feltételeket teljesíteni kell, ezért jobb lenne, ha a világbajnokságot nem egy ilyen országokban rendeznék – fűzte hozzá.

Faeser kíséretében utazik Katarba a DFB elnöke, Bernd Neuendorf is. A miniszter elmondta, hogy a civil szervezetek véleményét akarja hallani az emberi jogok helyzetéről.

Katarnak 2010-ben ítélték oda a vb rendezési jogát. Azóta az öböl menti ország a bírálatok középpontjában áll az emberi jogsértések miatt. A többi között

sorozatos vádak érték a vendégmunkások kizsákmányolása, közülük több tisztázatlan halála, továbbá a nők, valamint az LMBTQ-közösséghez tartozó személyek jogainak korlátozása miatt.

Faeser a mostani úton szerzett benyomásaitól kívánja függővé tenni, hogy a helyszínen szemlélné-e meg a német válogatott mérkőzéseit.

A miniszter aggályai különösen annak fényében érdekesek, hogy főnöke, Olaf Scholz kancellár szeptemberben éppen az az öböl menti országokat, az Egyesült Arab Emírségeket, Katart és Szaúd-Arábiát kereste fel abban a reményben, hogy cseppfolyósított földgáz vásárlásáról kössön megállapodásokat.

Az előjelek azonban nem csupán ezért kedvezőtlenek. Információk szerint

a szövetség vezetői aggódnak a játékosok hangulata miatt.

Az aggodalom legfőbb oka, hogy Hansi Flick jelöltjeinek túlnyomó többsége jelenleg a Bundesliga, illetve a különböző kupakötelezettségek miatt a világbajnokságra aligha tud összpontosítani. A kapitány ugyanakkor csak november 10-én jelöli ki azt a 26 játékost, aki majd Németországot képviseli Katarban. A hírek szerint noteszében mintegy 50 játékos szerepel, köztük ismert nevek, de számos újonc is.

A válogatott négy nappal később utazik a rendező országba, ahol

november 16-án játssza egyetlen felkészülési mérkőzését Omán ellen.

A csapat első világbajnoki csoportmérkőzésére november 23-án kerül sor Japán ellen.

Oliver Bierhoff, a szövetség sportigazgatója szerint rendkívül kevés az idő a közös harci szellem kialakítására, és ez aggodalomra ad okot. Attól tart, hogy a rendező ország "rossz híre" a játékosok hangulatát is negatívan befolyásolhatja.

A négyszeres világbajnok német válogatottnak azonban pozitív ösztönzőkre van szüksége ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban ismét ott legyen a világ legjobbjai között. Nem történhet meg az, hogy a játékosok azt mondják, ez csak egy "szar torna", kit érdekel – fogalmazott Bierhoff.

Épp ezért elengedhetetlenül fontos a jó start, ami megalapozhatja a pozitív folytatást és a jó hangulatot is – hangoztatta a DFB igazgatója. Ezért a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a Katarral kapcsolatos összes probléma, az oly sok negatív vélemény ellenére felkeltsék a játékosok kedvét a sikeres világbajnoki részvételhez.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×