eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Észak-koreai rakétakísérletről szóló tudósítást néznek emberek a szöuli központi pályaudvar tévéképernyőjén 2023. március 14-én. Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a nap folyamán, egy nappal azután, hogy Dél-Korea öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot kezdte meg az Egyesült Államokkal Szabadságpajzs néven.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Észak-Korea nem nyugszik, indultak a rakétái

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított kedden - közölte Dél-Korea egy nappal azután, hogy öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot kezdte meg az Egyesült Államokkal.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesítette bizottsága arról számolt be, hogy két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát észleltek, amelyeket a Keleti-tenger irányába bocsátották fel Dél-Hvanghe tartomány Jangjon településének térségéből reggel 7 óra 41 perc és 7 óra 51 perc között.

Phenjan vasárnap két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról a "Szabadságpajzs" elnevezésű közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok kezdetének előestéjén.

Észak-Korea szerint az indítás célja

"nukleáris elrettentő képességeinek ellenőrzése"

volt, miközben bírálta a két szövetséges közötti gyakorlatokat.

Az ilyen katonai gyakorlatok, amelyek a két szövetséges szerint Phenjan növekvő fenyegetéseivel szemben hivatottak fellépni, rendszeresen kiváltják Észak-Korea haragját. Phenjan ezeket a manővereket területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul "megsemmisítő" fellépést ígér.

Phenjan 2022-ben "visszafordíthatatlannak" minősítette atomhatalmi státuszát, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait megsértve rekordszámú ballisztikus tesztet hajtott végre.

A múlt héten Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte hadseregének, hogy fokozza a katonai manővereket egy "valódi háborúra" való felkészülés jegyében.

Washington többször is megerősítette "megingathatatlan" elkötelezettségét, hogy megvédi Dél-Koreát, felhasználva "katonai képességeinek teljes skáláját, beleértve a nukleáris képességeket is".

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×