eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kenyérért tülekednek palesztin emberek egy pékség előtt, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. február 18-án. A nemzetközi segélyszervezetek szerint az övezetben élők élelem, gyógyszerek és más alapvető cikkek hiányában szenvednek. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Fatima Sbair

Így esett újra kútba a gázai tűzszünet esélye

Ugyan több forrás is arra utalt a hétvégén, hogy küszöbön állt a gázai tűzszüneti megállapodás, Izrael bojkottálta a tárgyalásokat. Az ok: a Hamász nem volt hajlandó megnevezni még életben lévő túszait. Közben az amerikai alelnök éles hangnemben követelt emberiességi lépéseket Izraeltől.

„Az izraeliek gyakorlatilag jóváhagyták” (...) „már csak órák kérdése lehet” – ezek a kifejezések ismétlődtek a híradásokban vasárnap a küszöbön álló gázai tűzszünetről.

Ami azonban történt, az az volt, hogy

míg a palesztin küldöttség megérkezett Kairóba, a tárgyalásokra, Izrael bojkottálta azokat.

Azért, mert a Hamász nem teljesítette a feltételét, és nem nevezte meg a még életben lévő, október 7-én elrabolt izraeli túszokat. Továbbá, mert a Hamász állandó tűzszünetet követel.

A Hamász előzőleg azt mondta: nem hajlandó ilyen információt átadni, amíg nincs véglegesítve az állandó tűzszünetről szóló alku, amibe viszont Izrael nem akar belemenni: Joav Gallant védelmi miniszter azt mondta, a háborút a Hamász totális vereségéig folytatják.

A helyzet azonban olyan súlyos – különösen a hétvége kezdetén, segélyre váró több, mint 100 gázai tisztázatlan halála miatt – hogy magasrangú nemzetközi vezetők követelik a palesztin lakosok megkímélését.

„Kérem, elég volt. Álljanak le!” – ez volt Ferenc pápa üzenete

a hétvégén. Az egyházfő egyrészt a gázai gyerekekre gondolva szólalt fel, de követelte a Hamász-túszok elengedését is.

Kamala Harris amerikai alelnök pedig példa nélküli bírálatot intézett szövetségeséhez.

„A gázaiak éheznek. A helyzet embertelen. Közös emberségünk arra kényszerít, hogy fellépjünk. Izrael kormányának sokkal többet kell tennie, hogy nagyobb mértékben áramoljon be a segély. Kifogások nélkül” - mondta. A háttérben az áll, hogy az újraválasztásra pályázó Joe Biden elnöktől kezd elfordulni az amerikai muszlim szavazók egy része.

„A súlyos gázai szenvedés miatt azonnali tűzszünet kell (...) legalább hat hétre, ahogy a jelenlegi javaslat is említi. A Hamász azt mondja, tűzszünetet akar. Akkor egyezzen bele” – mondta Alabama államban tartott beszédében Harris. Mindez azért számít erős bírálatnak Izrael felé, mert Washington eddig nem forszírozta a fegyvernyugvást mielőtt Izrael eléri háborús célját és felszámolja a Hamászt.

Harris hétfőn fogadja Benny Ganz minisztert, az izraeli háborús kabinet tagját, akinek személyesen is megismétli az üzenetet. Az izraeli média azonban egyre szkeptikusabb, hogy az egy hét múlva induló muszlim böjti hónap, a Ramadán előtt sikerül tűzszünetet kötni, de ezért a Hamász vezetését okolják.

Izraelben közben – ahol nagy nyomás nehezedik a kormányra a túszok miatt – a média hozzájutott néhány túsz utolsó pillanatait rögzítő audiohoz:

„Mentsetek meg! Túszok vagyunk!”, kiabálják, majd lövöldözés hallatszik, mert a hadsereg terroristának nézte és megölte őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×