Ők a leggazdagabb európaiak

2012. június 23., szombat 9:23     InfoRádió
Németország már jó ideje gazdag országként szerepel a köztudatban. Egy svájci hetilap legújabb felmérése további bizonyítékkal támasztja alá ezt az igen elterjedt véleményt, ugyanis kiderül belőle, hogy Európában német földön élnek a leggazdagabb emberek.
 

1

A leggazdagabb európai már jó ideje az IKEA alapító-tulajdonosa, a 86 esztendős Ingvar Kamprad. Vagyonát 30 milliárd euróra becsüli a Bilan című svájci hetilap, amely időről-időre rangsort készít a multimilliomosokról.

A lista második helyén a viszonylag új keletű és számos országban elterjedt spanyol divatház, a Zara alapítója, Amancio Ortega Gano szerepel, aki több mint 25 milliárd euró felett rendelkezik. A harmadik helyre szintén egy áruház-láncolat tulajdonosa került: a C & A ruházati cikkek jutányos kínálatával vált népszerűvé a második világháború után a félig német, félig holland Brenninkmeier család irányításával.

Teljes egyenjogúság azonban még a szuper gazdagok körében sincs, ugyanis az első nő a lista hatodik helyére szorult: a világszerte ismert francia kozmetikai cég, a l'Oréal 89 esztendős tulajdonosa csaknem 21 milliárd euró birtokosa. Elvben, - tehetnénk hozzá, mert az idős asszonyt leánya bírósági úton gyámság alá helyeztette, mert Liliane Bettencourt igen nagyvonalú ajándékokkal halmozta el ápolóját.

Nemzetiségekre lebontva a 100 gazdag közül 28 német: köztük az első helyen az Aldi élelmiszer-diszkont egyik alapítója, Karl Albrecht szerepel. Nemrég elhunyt bátyjának fiai állnak a második helyen, őket a Lidl diszkonthálózat tulajdonosa, Dieter Schwarz követi a maga 11,5 milliárd eurójával.

Azonban az oroszok is nyomulnak a németek után, mert a 100 leggazdagabb európai közül 26 orosz. A tanulmányt közlő hetilap rámutat arra is, hogy a multimilliomosok egy jelentős hányada Svájcban él, mert az alpesi ország komoly adókedvezményeket kínál számukra.
Vincze András, Németország

Meghallgatom a hanganyagot


 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.06. Szombat, 18:00
2016.02.06. Szombat, 18:00
Szécsényi Gábor, Az Autó, az autós szaklap főszerkesztője
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET

Add a Startlaphoz