Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Titokban termesztik a génmanipulált növényeket Szlovákiában

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Osztrák lapértesülések szerint Szlovákia engedélyezte a génmanipulált növények termesztését, igaz, egyelőre csak tudományos célokra.

A Die Presse osztrák napilap cikke szerint a génkezelt kukoricát két titkos helyen termesztik Szlovákiában, összesen 20 hektáron.

Szlovákia nem csatlakozott azon európai országokhoz, amelyek kategorikusan elutasítják a génmanipulált növények termesztését, ám a folyamatot szigorú ellenőrzés alatt tartja.

Most a MONSANA konszern, a világ egyik legnagyobb génkezelt vetőmag-szállítója kapott lehetőséget arra, hogy Szlovákiában folytassa kísérleteit.

Titkos ültetés

Szlovákia nyugati és keleti részén ültettek génkezelt kukoricát. A pontos helyszínt azért tartják titokban, hogy ne adjanak lehetőséget a környezetvédők tiltakozásainak.

Az osztrák lap értesülése szerint a Greenpeace szlovákiai szervezete egyelőre nem tervez tiltakozást a génkezelt növények termesztése ellen, mivel nem üzleti jellegű vállalkozásról, hanem tudományos kísérletről van szó.

A szlovák környezetvédők azt remélik, hogy a kísérlet bebizonyítja a génkezelt növények ipari termesztésének veszélyeit a környezetre, és Szlovákia végül nem engedélyezi a génmanipulált kukorica termesztését.

Magyar előadás

A Greenpeace szlovákiai szervezetének meghívására márciusban két magyarországi kutató, Darvas Béla professzor és Székács András tartott előadást Pozsonyban arról, hogy milyen környezeti kockázatot jelent a génkezelt kukorica termesztése.

Szlovákiai lapok emlékeztetnek arra, hogy a kutatás eredményeiből kiindulva a magyar szervek meghosszabbították az említett kukorica termesztésének tilalmát.