Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Két erős utórengés rázta meg Chile északi részét

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két erős utórengés rázta meg Chile északi részét csütörtökön, egy nappal a Richter-skála szerint 7,7-es erősségű földrengés után - közölte az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata.

A kétperces időközzel bekövetkezett két csütörtöki utórengés közül az első 6,2-es, a második 6,8-es erősségű volt a Richter-skálán. Az utóbbi fészke (hipocentruma) 35 kilométeres mélységben volt, epicentruma Antofagasta bányászvárostól 93 kilométerre északkeletre.

Nem érkezett jelentés az utórengések nyomán sem halálos áldozatról, sem személyi sérülésről, sem pedig anyagi károkról, de az újabb földmozgások rémületet keltettek a térség lakosaiban. (A szerdai 7,7-es erősségű földrengés két ember halálát és több mint száz személy sérülését okozta, romba döntött vagy súlyosan megrongált több mint négyezer házat.)

A kormány több tonna élelmiszert, ivóvizet, gyógyszert és kötszert küldött az észak-chilei térségbe, ahol 15 ezer ember maradt hajléktalanul a szerdai földrengés után.

A hatóságok rövidesen katasztrófa sújtotta területté nyilvánítják Tocopilla kikötővárost és a hozzá közeli Maria Elena bányászvároskát, hogy ezzel is segítsék a segélyek gyors odajuttatását - közölte Ricardo Lagos Weber elnöki szóvivő.

Hozzátette: Michelle Bachelet elnök a Csendes-óceán partján fekvő Antofagastába, a chilei bányaipar központjába utazott; felkeresi Tocopillát és Maria Elenát is, hogy szemrevételezze a károkat.