Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

\"Elkapták, és rozsdás bozótvágó késsel kiherélték őket\"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két rettenetes órán keresztül reszketett bezárt boltjában egy asszony Kenya fővárosában, ahonnan végignézte, ahogy az utcákon garázdálkodó bandák elkapnak, és rozsdás bozótvágó késekkel kiherélnek öt férfit.

"Elkapták őket, lerángatták a nadrágjukat, és levágták a nemi szervüket. Hiába üvöltöttek és könyörögtek, nem volt irgalom" - számolt be a 35 éves asszony, aki bosszútól félve csak K-ként engedte megnevezni magát.

Elmondása szerint két férfi péniszét a banditák tűzre vetették, de valószínűleg egyikük sem élte túl a támadást. Látta ugyanis, ahogy a testeket egy bódé mögé lökték. Kórházi és halottasházi források is megerősítették, hogy többeket is kezeltek, illetve láttak irtózatos sebekkel.

Kenyában a decemberi elnökválasztás után tört ki az erőszak, amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalmon lévő államfő. A zűrzavart egy hírhedt banda arra használta ki Nairobiban, hogy férfiakat heréljen ki és nők nemi szervét csonkítsa meg.

Törzsi bosszú

Bár ez a fajta erőszak nem volt általánosan elterjedt a kenyai fővárosban, jól mutatja, milyen brutális hatást váltott ki a választási csalás a helybéliekből, s milyen mértékben fordította egymás ellen az etnikai csoportokat.

A nemi csonkítás áldozatainak legtöbbje a luo törzshöz tartozik - ennek az etnikai csoportnak a tagja Raila Odinga ellenzéki elnökjelölt. A banda tagjai viszont szinte valamennyien a kikuju törzs tagjai, akárcsak Mwai Kibaki államfő. Hosszú ideje ez a törzs irányítja a kelet-afrikai ország politikai és gazdasági életét.

Elvégzik a piszkos munkát

A banda, amelynek a neve - Mungiki - tömeget jelent kikuju nyelven, eredetileg azt a célt tűzte maga elé, hogy ápolja a törzsi hagyományokat, amelyek közé beletartozik a nők körülmetélése is. Az utóbbi években azonban inkább a kínzásokról és gyilkosságokról vált hírhedtté, és a tagjait állítólag rendszeresen bérelik fel ellenfeleik megfélemlítésére politikusok.

A csoportot 2002-ben törvényen kívül helyezték, mert a tagjai egy bandaháborúban 21 embert lefejeztek, de azóta is zavartalanul működik.

Az egyik tagtoborzójuk be is vallotta, hogy a körülmetélést és a férfiak kiherélését bosszúnak szánják a luók ellen azokért a támadásokért, amelyeket a törzs tagjai követtek el ellenük december 27-ke óta. A nők körülmetélése áltanosan elterjedt a kenyai törzsek között, a luóknál azonban nem szokás.

A választás utáni erőszakcselekményekben legalább 600 ember vesztette életét Kenyában.