Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Franciaországot is elérte a vihar: egy halálos áldozat és jelentős károk

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Anglia és Wales után Franciaországot is elérte hétfőn az északnyugati irányból óránként 120-150 kilométeres széllökésekkel érkező vihar, amelynek következtében egy fiatalember a tengerbe veszett, egy holland teherhajót pedig Bretagne partjainál ért baleset.

Tizenkét méter magas hullámokat csapott a viharos erejű szél az Atlanti-óceánon hétfőre virradóra Bretagne partjainál.

Egy 26 éves fiatalember a Brest közelében található Relecq-Kerhuon kikötőjében vasárnap este a vízbe esett halászbárkájáról, amelyet egy hullám felborított. Holttestét néhány száz méterrel arrébb egy folyó torkolatában hétfőn reggel találták meg a vízi mentők. Õ az egyetlen áldozata annak a viharnak, amely a brit és a francia partokon söpört végig.

Sables d'Oloone híres strandján hétfő hajnalban egy 88 méter hosszú holland teherhajó homokzátonyra futott. Személyi sérülés nem történt, és mivel az Artemis rakomány nélkül közlekedett, tengeri szennyezés sem fenyeget. A katasztrófaturizmus tömegeket vonzott a tengerpartra, ahol a kora esti dagály előtt a hatóságok megpróbálják levontatni a homokzátonyról a hajót.

Szintén hétfő hajnalban Brest közelében egy üdülőfalu védőgátját áttörte a tenger és több tucat házat elöntött a víz.

A tűzoltókat összesen kétszáz alkalommal riasztották Finistere és Morbihan megyékben, többek között az árvíz és a viharban leszakadt ágak miatt autóikba szorult emberek. Több száz telefon érkezett az elsősegély számokra megsérült háztetők, elektromos és telefonkábelek miatt is.

Az ország északnyugati területén a szárazföldet nagyobb szigetekkel összekötő hidakat lezártak a forgalom elől.

A vihar Franciaország belsejét sem kíméli. A Météo France további viharokat jelzett előre hétfő estére, így a 96-ból 41 megyében kedd reggelig viharkészültség van érvényben.