Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

130 halálos áldozata volt a tibeti tüntetések elfojtásának

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tibetben mintegy 130 embert öltek meg a kínai hatóságok a hónap elején lezajlott tüntetések elfojtásakor - közölte helyi forrásokból származó értesülésre hivatkozva az indiai Dharmszalában muködo tibeti emigránskormány.

Százharminc halálesetről biztos tudomásunk van - mondta Szamdhong rinpocse, a nemzetközileg el nem ismert kormány miniszterelnöke. A múlt héten 99 halálos áldozatról adott ki jelentést a dharmszalai emigránskormány.

Pekingi hivatalos közlés szerint ugyanakkor 19 halálos áldozata volt a tibeti zavargásoknak. A kínai hatóságok verziója szerint az áldozatok közül tizennyolcan ártatlan civilek, amin a tibetiek által meglincselt kínai polgári személyeket értik.

A legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, akit börtönbüntetésre ítéltek az 1989-es pekingi tüntetésekkel összefüggésben, felszólította hétfőn a kínai vezetőket, hogy folytassanak őszinte tárgyalásokat a dalai lámával. Pao Tung bírálta a kínai hatóságokat, amiért kitiltották a külföldi tudósítókat a forrongó himalájai területről. Nyilatkozata szerint ez az intézkedés csak fokozta a külvilág gyanakvását a kínai hatóságok bejelentéseivel szemben. Pao e-mailben küldte el nyilatkozatát egy nyugati hírügynökségnek.

Pao Tung közvetlen munkatársa volt Csao Ce-jang egykori pártfőtitkárnak, akit 1989-ben váltottak le, mert ellenezte a Tienanmen téri tüntetések katonai erővel való szétverését. Paót hétévi szabadságvesztésre ítélték, mert rokonszenvezett a tüntető diákokkal, és értesüléseket szivárogtatott ki hozzájuk a legfelsőbb pártvezetők tanácskozásairól.