Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szentnek kijáró sírba kerül II. János Pál

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Boldoggá avatását követően exhumálják II. János Pál pápa földi maradványait, a vatikáni altemplomból a Szent Péter bazilikába szállítják, és Michelangelo Pietája közelében kap sírhelyet - írta vasárnapi számában a La Stampa című olasz napilap.

A három éve elhunyt lengyel katolikus egyházfő holttestének átszállításáról Angelo Comastri bíboros, a bazilika helynöke vezette bizottság dönt, miután II. János Pál boldoggá avatása megtörténik.

A boldoggá avatás folyamatát XVI. Benedek pápa kezdeményezte két évvel ezelőtt, meg sem várva a kánonjogban előírt öt évet, amelynek a halál és a boldoggá avatási eljárás között el kell telnie.

Az illetékes vatikáni kongregáció a tervek szerint április 2-án, szerdán, Karol Wojtyla halálának harmadik évfordulóján hozza nyilvánosságra a boldoggá avatással kapcsolatos dokumentumokat, a "positio"-t.

Egy évvel ezelőtt a néhai lengyel pápát már a Lateráni Szent János bazilikában "Isten szolgájának" nyilvánították. A neki tulajdonított csodák közül valószínűleg egy francia apáca, Marie Simon-Pierre Parkinson-kórból való gyógyulását veszik figyelembe a boldoggá avatásnál.

Korábban XXIII. János pápa esetében történt meg, hogy a kriptából a bazilikába szállították a holttestet és ott "oltár rangjára" emelték.

Előzőleg ellenőrzik II. János Pál földi maradványainak állapotát, majd egy olyan nyitott koporsóba helyezik, amelyben arcát egy viaszból készült maszk fedi.

"Így lehet őt még közelebb hozni a több ezer hívőhöz, akik naponta érkeznek a világ minden tájáról a sírjához imádkozni" - nyilatkozta a torinói lapnak José Saraiva Martins, a szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa.