Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Gyógyszerekkel szennyezett vizet iszik 46 millió amerikai

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 46 millió amerikai iszik gyógyszermaradványokkal szennyezett ivóvizet. Chicagóban például koleszterinszint-csökkentőt és nikotinszármazékot mutattak ki, Colorado Springsben pedig nyugtatót és hormonkezelőt is találtak az ivóvízben.

Az Egyesült Államokban 46 millió ember olyan vizet iszik, amelyet különböző gyógyszerek szennyeznek. Márciusban még "csak" 41 millió amerikait érintett a probléma.

Az akkori vizsgálatok eredménye miatt újabb 27 metropolisz ivóvizét vizsgálták meg. Ebből 17 esetben találtak gyógyszeripari anyagokkal szennyezett vizet.

A amerikai városok nagy többsége korábban nem tesztelte a vizét, nyolc város pedig - köztük Boston, Phoenix és Seattle - márciusban azt jelentette, hogy vizük tiszta.

Ugyanakkor a seattle-i közszolgáltatás vezetője, Andy Ryan azt mondta: úgy döntöttek, most mégis újra megvizsgáltatják vizüket, habár az természetes forrásból származik.

Chicago vizében koleszterinszint-csökkentőt és nikotinszármazékot mutattak ki. Colorado Springsben pedig ötféle medikumra bukkantak a csapvízben, köztük nyugtatóra és hormonkészítményekre.

A fargói vízben háromféle gyógyszert találtak, de olyan alacsony, egytrilliomodnál is kisebb százalékban, hogy továbbküldték azt az egészségügyi hatóságoknak, hogy magyarázzák meg.

A gyógyszermaradványok általában az emberi kiválasztás eredményeként kerülnek az ivóvízbe. Előfordul, hogy a szennyvíz fertőzi meg az ivóvizet.

Habár a medikumokkal szennyezett ivóvíz rejtette veszélyek részleteiben még feltáratlanok, de az megfertőzheti a halakat, békákat és más, vadon élő vízi állatokat, és rongálhatja az emberi sejtek működését.

A teszelések ugyanakkor még számos helyen folynak, a többi közt a kilencmillió embert vízzel ellátó New York-i közszolgáltató cégnél is.