Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kitiltanák a babakozmetikumokat a szülészetről

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kitiltaná a babakozmetikumokat a francia szülészetekről egy minisztériumközi bizottság, mivel egészségügyi szakemberekből álló tagjai úgy vélik: a termékek egy része rákkeltő anyagokat tartalmazhat.

"A babakozmetikumok piacra kerülését semmi sem szabályozza Franciaországban, és ezen változtatni kell" - nyilatkozta az InfoRádiónak Veronique Molieres, a bizottság szóvivője. A kétszáz egészségügyi szakemberből álló testületet első lépésként a "rózsaszínű bőröndnek" is nevezett ajándékcsomag kitiltását javasolja a szülészetekről.

Franciaországban immár csaknem harminc éves gyakorlat, hogy a szülészeteken - a kórházi személyzet közvetítésével - egy olyan ajándékdobozt adnak a szülőknek, amely tucatnyi mintát tartalmaz a legnagyobb babakozmetikumokat gyártó cégek termékeiből.

Veronique Molieres hangsúlyozta: nincsenek konkrét bizonyítékok arra, hogy ezek a kozmetikumok megbetegítettek volna csecsemőket, a mostani javaslatukat csupán megelőző intézkedésnek szánják. Az a tény ugyanis, hogy a különböző krémeket, lemosó folyadékokat vagy éppen babaparfümöket a kórházakban vagy a klinikákon adják oda a kismamáknak, "hitelesíti" a termékeket, holott pontos hatásukat senki sem ismeri.

A bizottság egyik példaként a metil-parabent említi, melyet konzerváló szerként használnak a krémekben és gélekben, és amely megzavarhatja a belső elválasztó mirigyeket, ami fejlődési rendellenességeket idézhet elő. A szakemberek szerint az endokrin mirigyek ilyen - nagyon kismértékű - megzavarása harminc év múlva mell- vagy prosztatarákot okozhat.

Veronique Molieres az InfoRádiónak elmondta: a babakozmetikumokra fordított különleges figyelmük egyik oka az, hogy Franciaországban évente 1 százalékkal növekszik a rákos megbetegedések száma a gyermekek körében, és ezek egy része a legkorábbi időszakban alakul ki, de a pontos okokat még nem ismerik. Hozzátette: a testület azt javasolja az államnak, hogy a babakozmetikumok piacra kerülését a gyógyszerekhez hasonló engedélyeztetési eljárásnak vesse alá.

A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: nem tanácsolják el a szülőket e termékek használatától, arra kérik viszont őket, hogy figyelmesen olvassák el a címkén található információkat, vagyis alaposan tájékozódjanak az adott kozmetikum összetevői felől.